Четири часа 58-годишен мъж от Карлово стои в чакалнята на ковид отделението в МБАЛ "Д-р Киро Попов", това разказа пред камерата на БЛИЦ Христина Николова, съпруга на пациента.

"Тръгнахме за изследвания, но му стана лошо и се обадихме в Бърза помощ. В 10.20 часа дойде линейката, но сега е 15 часа, мъжът ми е в ковид отделението, но още не е прегледан", възмутена е жената.

Тя разказа още, че от няколко дни съпругът й е със симптоми на коронавирус - има температура и лека кашлица, за това личната лекарка им е дала направление да бъдат направени изследвания. Николова заяви, че часове наред не може да се свърже с нито един медик, който да обърне внимание на мъжа й. 

Снахата на семейството, която е медицинско лица, каза, че свекърът й има затруднения в дишането, температура и всички симптоми на заразата. Младата жена не спря да звъни по телефоните на всички възможни институции и да търси помощ. В отделението имаше приети няколко човека днес, които са със симптоми на ковид, но течеше Медицински съвет на болницата, за това прегледът се забави, каза още младата жена.

Ангел Димитров от Карлово сподели пред нашата камера тревогите си. Той каза, че 50-годишната му майка от петък е с отрицателен PCR тест, но днес отново я докарал в болницата, защото продължава да поддържа висока температура.

Направиха й снимка, от там я изпратиха в кабинет "Вътрешни болести", един час чакахме на течението, след това една лекарка се развика защо чакаме там при положение, че майка ми е с температура и бронхопневмовия. Чакаме трети час, а майка ми стои в колата и се надява да я приемат и да я прегледат. Три пъти ходих да моля охраната да предаде на лекарите и това е, отчаян е Ангел Димитров.

Докато записвахме притеснените роднини на болните, дойде дете със съмнения за ковид с 40 градуса температура. Веднага то беше поето от детски лекар, а друг медик започна да преглежда възрастен пациент, приет със съмнения за ковид в отделението, каза управителят на болницата д-р Христо Пелев.

Той уточни, че в момента има 29 свободни легла има в здравното заведение. Капацитетът на ковид леглата е 41. Д-р Пелев обясни кои пациенти могат да чакат и кои се преглеждат с приоритет. 

Докато екипът ни правеше видео записа почина пациент в ковид отделението. Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ