Близо 1000 работници от първа смята на ВМЗ-Сопот спряха за един час работа, включвайки се в ефективния протест на оръжейниците. Протестиращите са от площадката в село Иганово, а по обяд за час ще протестират и работници от площадката в Сопот, предаде кореспондентътна Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Протестиращите искат да знаят каква е производствената програма на ВМЗ поне за шест месеца напред и дали оръжейницата има бъдеще или не. Решението за бъдещето на ВМЗ-Сопот е на министъра на икономиката и енергетиката, тъй като предприятието е 100% държавна собственост. На площадката при протестиращите дойде представителят на министерството на икономиката Атанас Съйков, който обеща до края на годината всички искания на протестиращите оръжейници да бъдат изпълнени.
Възможно е едночасовият предупредителен протест да прерасне в постоянна ефективна стачка, но това ще зависи от преговорите, които още не са започнали, каза Георги Кацаров от стачния комитет на „Подкрепа”. Ръководството на предприятието е излъгало, че работниците взимат по 700 лева заплата, реалното възнаграждение е около 320-340 лева, но има хора, които получават и по 280 лв., обяви Кацаров. Той подчерта, че все още не е изплатено увеличението от 22 лева към заплатата на всеки работник, което влезе в сила от 1 юли т.г. От КНСБ обаче твърдят, че предприятието има много поръчки и работа и заплатите се изплащат редовно. Синдикатът на Желязко Христов не подкрепя протестните действия.
От „Подкрепа” предупреждават, че ВМЗ се води умишлено към фалит, тъй като частни фирми получават поръчки за изработване на детайли, а заетите в оръжейницата остават без работа. Дълговете на предприятието действително са намалени с 34 милиона лева, но ние имаме информация, че реално те са двойно повече, обяви Георги Кацаров. Димана Тодорова, БЛИЦ