Управителният съвет на Българския лекарски съюз/БЛС/ настоява за среща с премиера Сергай Станишев. Длъжни сме да го запознаем с обективните факти в системата на здравеопазването, заяви председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов, предаде репортер на БЛИЦ.
Премиерът носи отговорност за представителите от квотата на държавата в Управителния съвет на НЗОК, които за пореден път отказаха да се явят на преговори за подписване на нов рамков договор, аргументира се Кехайов.
БЛС настоява също да се индексират поне с 20 процента клиничните пътеки през тази година. Най-малкото задължение на областна болница в момента е около един милион лева, обясни Кехайов. Той беше категоричен, че Министерството на здравеопазването трябва да настоява пред НЗОК да покрие задълженията си към лечебните заведения. Има дори частни болници, които не са си получили парите от касата. Здравният министър Евгений Желев трябва да настоява да се покрият задълженията на болниците от бюджетния излишък.

БЛС ще представи своя проектобюджет за следващата година на премиера, на министъра на финансите Пламен Орешарски и на депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване. Лекарският съюз призова Евгений Желев да поема политическа и обществена отговорност и да се яви на преговори за нов рамков договор. Недопустимо е да се работи по договор, който не е актуализиран две години. НЗОК разпределя средствата за здравеопазване непрозрачно и така лишава пациентите от възможността им да получават достъпна медицинска помощ, каза Кехайов. Явно Управителният орган на касата изпълнява политически и икономически поръчки, каза той. Бягайки от преговори три последователни пъти и определяйки едностранно финансирането, явно има нещо което се изпълнява непрозрачно, мотивира се Кехайов. Според него институциятяа се нуждае от международен одит. От съсловната организация заплашиха с подготовка на общонационална стачка при неизпълнение на исканията им. /БЛИЦ