Попълнете търсена ключова дума или фраза

БНБ: Печалбата на банките е нараснала с 30,87% и до октомври е 1,187 млрд. лв.

https://blitz.bg/obshtestvo/bnb-pechalbata-na-bankite-e-narasnala-s-3087-i-do-oktomvri-e-1187-mlrd-lv_news469274.html Blitz.bg

Всеки месец трезорите отпускат нови кредити за около 1,5 милиарда лева

София, България 06 Дек. 2016, 13:42 513 прочита 0 коментара
Всеки месец банките отпускат нови кредити за около 1,5 млрд. лв., а в някои месеци сумата се доближава и до 2 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това са пари, които задвижват родната икономика и създават нови работни места. През последната година често се случваше сумата, която влиза в банките като погашение на старите заеми, да е по-голяма от отпуснатите през месеца кредити. Затова през някои месеци се отчиташе свиване на кредитирането, пише "Стандарт".

Банките изпращат една изключително успешна година. Към 31 октомври печалбата в системата е 1,187 млрд. лв. Тя е с 30,87%, или с 280 млн. лв. по-голяма от реализирания финансов резултат за същия период на миналата година. До известна степен това се дължи на намаляването на лошите заеми.
Натрупаните от началото на 2016 г. разходи за обезценка по кредити и вземания възлизат на 613 млн. лв. (при 653 млн. лв. в края на октомври 2015 г.). Но по-съществена роля за голямата печалба имат временните благоприятни ефекти, които се дължат на ниските лихви по депозитите. Това пък е свързано с ниските и дори отрицателни лихви на европейските финансови пазари.
 
През отминаващата година банките трябваше да преодолеят и много трудности. Те бяха подложени на стрес тестове, което беше свързано с много работа и голямо напрежение във финансовите институции.
Проверките обаче доказаха, че банковата система у нас е стабилна и може да се справя с големи шокове в икономиката. През октомври ликвидната позиция на банките остава силна, като отчитаните в края на месеца ликвидни активи се увеличават с 223 млн. лв., до 28,9 млрд. лв. В резултат нивото на коефициента на ликвидните активи остава високо - 37,32%. Този висок коефициент от една страна означава, че банките са стабилни, но от друга показва липса на достатъчно кредитоспособно търсене на заеми. Т.е. има доста по-малко качествени проекти, които търсят кредитиране.
 
През октомври общата сума на активите на банките нараства с 0,8% до 90,6 млрд. лв. Наред с това кредитирането се раздвижва и отпуснатите нови заеми са доста повече от погашенията по стари. В резултат брутният кредитен портфейл на банковия сектор (без кредитите и авансите за секторите „централни банки" и „кредитни институции") нараства за месеца с 0,9% (486 млн. лв.).
Положителен знак е, че се увеличават най-вече кредитите за нефинансови предприятия (с 371 млн. лв., 1,1%). Това са пари, които влизат в търговията или производството и задвижват икономиката.
Растеж се наблюдава и при кредитирането на домакинства (с 66 млн. лв., 0,4%) и на други финансови предприятия (с 52 млн. лв., 2,6%). Заемите за сектор „държавно управление" намаляват (с 2,7 млн. лв., 0,5%).

Обемът на лошите кредити намалява през последните месеци. Но все още са високи нивата на заемите, при които кредитополучателите изпитват различна степен на затруднения при обслужването. На практика делът на кредитите, които категорично могат да се смятат за надежден източник на доходи, т.е. обслужвани, е 80% от общия портфейл към септември 2016 г. Това означава, че 6-7% от активите на банките, вместо да са високо доходоносни, всъщност са не особено добре работещи, каза наскоро подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор" Димитър Костов.

През октомври дяловете на кредитите и авансите и на портфейлите с ценни книжа в общите активи на банковата система не се променят съществено, като в края на месеца са съответно 61,7% и 14,1%.
Сумата на депозитите в банковата система в края на октомври възлиза на 76,8 млрд. лв.

Най-съществен месечен растеж в абсолютна стойност се наблюдава при привлечените средства от нефинансови предприятия – с 450 млн. лв. Увеличение е отчетено и при депозитите на домакинства (с 285 млн. лв., 0,6%) и на средствата на кредитни институции (с 250 млн. лв., 6,1%). Това показва, че въпреки падащите лихви по депозитите, гражданите и фирмите влагат парите си в банките и няма голям бум в търсенето на алтернативни възможности за инвестиции.

През октомври намаляват депозитите в банките на други финансови предприятия, като пенсионни фондове и застрахователи (с 303 млн. лв., 7,1%) и на сектор „държавно управление" (с 1,8 млн. лв., 0,1%).

Към 31 октомври собственият капитал на банките възлиза на 12,3 млрд. лв., като бележи месечен ръст със 124 млн. лв. (1%).

Увеличават се внесеният капитал, натрупаният друг доход, другите резерви и печалбата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам