Атанас Чобанов се доказа през годините като абсолютен манипулатор и генератор на фалшиви новини, въпреки че сам се кичи с определенията „разследващ журналист“ в сайтовете „Бърд“ и „Биволъ“.

Изцепките му не са една и две, като особено запомняща се е тази, когато незаконно записа дипломат от посолството на САЩ в София и което предизвика остро осъждане от американска страна.

Сега Чобанов пусна във фейсбук новината, че когато правителството на Кирил Петков е изгонило 70-те руски дипломата  през юни тази година, сред тях е имало двойни агенти, които са работели за американците, като тези действия на Просто Киро не са били координирани с посолството на САЩ в София.

На съмненията на коментиращите, че това е било така, Чобанов отговаря изрично и потвърждава, че „сред тия 70 е имало двойни агенти“.

Ако това е вярно, се поставя въпросът откъде един обикновен „разследващ журналист“ може да знае кои са разузнавателните агенти на САЩ в точно определено посолство в България?!

Хипотезите са две – или Чобанов е в тесни връзки с руското посолство в София и (въпреки, че публично и за пред хората нарича посланичката „Мутрофанова“) е наясно кои служители от посолството са били „двойни агенти“.

Втората хипотеза е самият той да познава по някаква причина американските агенти в руското посолство и да черпи информация от извора. Каква би могла да е тази причина, не е трудно човек да се досети, при положение, че Чобанов постоянно парадира с притежаването на информация, която би трябвало да бъде класифицирана.

Първата хипотеза обаче е много по-вероятна, защото е нужно само да припомним кой е Чобанов. Емигрант, живеещ в Париж под прикритието на учен и журналист, женен за рускиня и зет на дългогодишния кореспондент на РИА Новости във Франция Виктор Онучко.

В младежките си години е комсомолски секретар и през 1989-а кандидатства за членство в БКП. След падането на комунизма се преориентира и става „десен“, което не му пречи да се ожени за рускиня, работеща за издание, част от кремълската пропаганда в проекта „Русия отвъд“ – Мария Онучко.

И така да стане зет на човек, работил дълги години като кореспондент на РИА Новости, Интерфакс и предшественика на „Русия отвъд“ в Париж.

Освен това Чобанов от години е върл защитник на Цветан Василев и НПО-то за мръсни поръчки БОЕЦ на избягалия от правосъдието финансов фараон. Защото Чобанов може да се прави на много принципен и „независим“, но нито на страниците на „Бърд“, нито на „Биволъ“, ще откриете и една дума по адрес на Василев.

Въпреки че българското правосъдие вече повдигна обвинения за шпионската дейност на Николай Малинов в полза на Русия, който пък призна в нарочен документ, че двамата с Василев и руския олигарх Константин Малофеев са планирали да прехвърлят безвъзмездно активи за 1.5 млрд. евро (отмъкнати от КТБ) в полза на Кремъл.

И то не какви да е активи, а стратегически такива – военни заводи, телеком и телевизия. Нещо повече, планът им беше стартиран, защото всички помним през март 2015-та циркът с Пиер Луврие – белгийският „инвеститор“, на когото бяха харизани без пари „Дунарит“, „Авионамс“, ТВ 7, НУРТС, Фърст Диджитъл и Виваком.

Луврие се оказа служител на Константин Малофеев, а когато схемата беше разкрита, се появи друг руснак – Дмитрий Косарев, и той впоследствие разконспириран като човек на Малофеев, със същите претенции.

След като и този опит претърпя фиаско, Василев пробва да хариже ТВ 7 директно на Малинов и Малофеев, като в схемата беше замесен и американецът Джак Ханик (понастоящем арестуван от САЩ и съден именно заради близостта си с Малофеев).

Но, както казахме, това са теми табу за Атанас Чобанов. Така че откъде може да има информацията кои са двойните агенти на САЩ в посолството на Русия в София, е повече от ясно.

Разбира се, има и трета хипотеза - това да са просто измислици от началото до края. Тогава обаче както Кирил Петков, така и американското посолство следва незабавно да реагират на глупостите на „разследващия журналист“ и да му потърсят сметка и обяснения.

Защото едва ли е било приятно на американската администрация да прочете, че един журналист, пък бил той и самозванецът Чобанов, парадира публично, че знае имената на американската агентура. В крайна сметка човек трябва да може да докаже думите си, още повече когато претендира да е фактор в „независимата журналистика“.

Иначе се превръща в обикновен лъжец и манипулатор.