Никакви подозрения в шпионаж, никакви редукции по силата на Виенската конвенция, а личен мотив на Киро за падането от власт, стои зад прогонването на 70 дипломати и служители на руското посолство в България, пише Труд.

Това се разбра от изявление на председателя на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов в НС.

“Ние на 8-и се изтеглихме от коалицията, а на 9-и Кирил Петков нахълтва на заседание на Съвета за сигурност към Министерски съвет с фразата “руснаците ме свалят от власт - дайте да гоня руски шпиони”, разказа Йорданов. В точка “Разни” Петков обявява, че ще се гонят дипломати и разпорежда на службите да подготвят отзоваването на 70 служители на посолството на Русия.

„Кирил Петков е лъжец. Няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на Съвета по сигурността към МС. Има устни разпореждания на Петков”, подчерта Тошко Йорданов.

Дипломатите не са изгонени по принципа за реципрочност, а “със списъци на ДАНС по искане лично на премиера”, каза още той. Йорданов призна, че на свикания през нощта и продължил до полунощ председателски съвет в НС той бил ужасен от чутото от шефа на ДАНС.

“Еднолично и без решение на Министерски съвет Петков е взел това решение за дипломатите. Човекът юрка цялата държава, защото пада от власт”, заяви още Йорданов.

“Абсолютно погазване на закона е това, което Петков е на­правил”, допълни депутатът.

Президентът да уволни шефа на ДАНС Пламен Тончев, който изпълнил устно разпореждане на Кирил Петков да прави списъци за изгонване на руски граждани, поиска председателката на БСП Корнелия Нинова. В 12 часа вчера изтече ултиматумът на Русия за отмяна на решението за експулсирането на 70 руски дипломати и служители на посолството.

Руският посланик Елеонора Митрофанова обяви, че ако правителството не отмени решението си за изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство у нас, тя ще предложи на президента Путин скъсване на дипломатическите отношения.

Още в четвъртък вечерта външният министър Теодора Генчовска каза, че нотата е изпратена до премиера и в МВнР очаква указания.

“Никой дипломат не трябва да дава срок от 24 часа - от днес за утре, за такъв ултиматум, какъвто е този от Русия”, заяви Кирил Петков от Стара Загора.

Точно в 12 часа посланикът на Русия Елеонора Митрофанова се появи във външно министерство. След разговори там тя заяви, че поставя пред ръководството на своята страна въпроса за закриването на посолството в България.

Митрофанова пусна във Фейсбук следното съобщение:

“Уважаеми граждани на България,

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.

Външно министерство стриктно спазва методическите указания, написани от шефката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова. Това се разбира от съобщение след срещата на министър Теодора Генчовска с посланик Елеонора Митрофанова. Срещата е била по искане на Митрофанова.

Външно действа по указания на Лена

В рамките на срещата министър Генчовска представила българската позиция, съгласно указанията, дадени в писмо №04.06-820 от 1 юли 2022 г. от началника на кабинета на премиера Петков. В рамките на срещата, съгласно горепосочените указания, било поискано руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022 г., пише в съобщението на външно министерство. Методическите указания на Лена най-общо гласят външно да не се подава на ултиматума и да не поема ангажимент за оттегляне на нотите за отзоваване на руските дипломати и служители на посолството.