Откритият в безпомощно състояние президент на ФК “Литекс” Ангел Бончев е с отрязани два пръста, съобщиха за Агенция БЛИЦ отлично информирани източници.
Както БЛИЦ съобщи Бончев бе пуснат от похитителите му. От полицията съобщиха, че след полунощ на 10 юли патрул на полицията е намерил в района на кв. “Княжево” мъж в безпомощно състояние. Той е бил неконтактен и без каквито и да било документи за самоличност. Установено е, че това е Ангел Бончев, президент на ФК “Литекс”, в неизвестност от 22 май 2008 г. Бончев е настанен за лечение в медицинско заведение с тежко психическо разстройство, съобщиха от полицията без да уточнят лечебното заведение.
 
Бончев ще бъде настанен във ВМА до половин час, съобщи за Агенция БЛИЦ началникът на здравното заведение ген. Стоян Тонев. Опасност за живота му няма, но той няма адекватни реакции и му е необходима неврологична помощ от специалисти, заяви ген. Тонев. В 22:15 ч. ще бъде дадено изявление пред ВМА за състоянието му.

БЛИЦ научи, че Гриша Ганчев, който е на бизнес преговори в Москва, ще се върне спешно в България, за да следи случая отблизо, като вероятно ще забави пътуването си за Олимпиадата в Пекин.

Междувременно министърът на вътрешните работи Михаил Миков потвърди информацията, че съпругата на Бончев Камелия е отвлечена при предаването на парите за откупа за освобождаването на президента на Литекс. Точната сума на откупа засега не е ясна, по непотвърдена информация тя е около 3 милиона лева.

Агенция БЛИЦ припомня, че президентът на ПФК ”Литекс” Ангел Бончев изчезна около 1 часа след полунощ на 22 май пред блока, в който живее в столичния квартал „Дървеница”. Бончев останал да паркира колата си пред кооперацията и след като не се върнал, а телефонът му е бил изключен, близките му уведомиха полицията. В последствие се появиха няколко версии за отвличането на Ангел Бончев. Последно стана ясно, че МВР работи по две версии – едната, свързана с икономически интереси, а другата, свързана с отвличане с цел откуп.

Бончев е дясната ръка на благодетеля на "оранжевите" бизнесмена Гриша Ганчев. Справка в търговските регистри на АПИС показва, че Ангел Бончев е президент на Сдружение “Клуб по борба Славия-Литекс", председател на Сдружение “Спортен Мото клуб - Литекс Мотоспорт". Член е на управителния съвет на Сдружение "Българска Професионална Футболна Лига" и на Сдружение "Обединен Спортен клуб Славия". Освен това Бончев е заместник председател на "Алфатекс-99 АД", и на Сдружение "Българска Федерация по Мотоциклетизъм", съдружник е във фирмите "АМК - Билдинг ООД", "Либерте ООД", "Литекс-ПаркООД" и е едноличен собственик на фирма "Ангел Бончев ЕТ". Според информационната система "ДАКСИ" Бончев е съдружник с Ненад Миленкович в дружеството ЛИТЕКС ПАРК за търговия на едро, където държи 90% от дяловете. Миленкович нашумя през лятото на 2007 г. след стрелба в "Белите брези", в която беше замесен т. нар. Земунски клан - най-голямата сръбска престъпна групировка. Според Интерпол Миленкович е издирван като заподозрян за над 20 поръчкови убийства. Българските криминалисти смятат, че той е имал връзки с убития преди години в София Милчо Бонев - Бай Миле.

Ангел Бончев е роден на 24 март 1961 г. Той е бивш състезател по борба на ЦСКА (до 82 кг). Семеен, има две деца. Това е втори подобен случай на отвличане в българския футбол, след като синът на президента на ПФК Славия - Венци Стефанов беше отвлечен на 7 ноември 2005 г. посред бял ден пред собственото му кафене до блок 113 край хотел “Плиска” в София. Той така и не бе открит, въпреки твърденията на Стефанов, че е платил откуп от над 1 милион лева на похитителите. Шест месеца преди похищението на Бончев изчезна и синът на бившия министър на транспорта Вилхелм Краус - Михаил, за когото бе платен откуп от 300 000 евро. След това стана ясно още, че и строителен предприемач е платил 1 млн. евро откуп за сина си. Първоначално похитителите са поискали 3 млн. евро, но след преговори с професионален парламентьор, доведен специално от Мексико, сумата е била свалена до 1 млн. евро. /БЛИЦ