Кметът на село Бистрица, община Дупница, Кирил Огненски монтира малък параклис насред гората в местността Валого над селото. Причината за странната му постъпка има любопитна история.
Ето разказа на кмета за мистериозната случка:

„През пролетта отидох със сина ми на разходка до местността Валого. Все още имаше сняг. Като от нищото съвсем случайно погледът ми попадна на борче, израснало под формата на кръст, високо около 1,5 м. До него нямаше никакви стъпки на животни или хора, сякаш беше се появило от нищото, а аз често минавам оттам и дотогава не го бях виждал. Беше на такова място, че няма как да не го забележиш. След като видях дръвчето, започнах непрекъснато да сънувам починали мои приятели, с които сме ходили в същата местност в планината. Посъветвах се с възрастни хора и те ми дадоха идеята да сложа малък параклис до борчето в памет на починалите си приятели.Купих с лични средства малък параклис, но когато тези дни го занесох да го монтирам до борчето с формата на кръст, бях шокиран, тъй като дръвчето го нямаше, а на мястото няма следи, които да показват, че е отсечено или изкоренено. От него обаче няма и следа. Не мога да разбера видение ли е било, но го приемам като послание към жителите на селото, че ще се случи нещо хубаво и добро. Логичното обяснение е, че дръвчето е било отрязано, но знае ли човек…“, разказа кметът Огненски, цитиран от struma.bg.

С историята за появата на борчето, израснало под формата на кръст, възрастни жители на селото си спомниха и легенда за издялан на огромна скала кръст. По-старите хора в Бистрица, които твърдят, че са го виждали, разказват за издялан почти 2-метров кръст над селото.

„От най-старите жители на селото знам за съществуването му и през пролетта ще се опитаме да го открием, когато е възможно да се ориентират къде е. Техните учители са им разказвали, че скалата с кръста е на повече от 500 години, но дали е така, ще могат да кажат изследователите, разбира се, след като открием мястото. Първите жители на селото са се занимавали с каменоделство и вероятно някой е издялал огромния кръст. Може би тази елха-кръст е послание, че трябва да го открием“, допълни кметът.