Граждани се събраха на протест пред Министерски съвет тази сутрин. Както БЛИЦ писа сред присъстващите са лидерът на МГЕРБ Георг Георгиев и активисти на младежката организация.

След като дойдоха членове на ръководството на ГЕРБ протестът се концентрира около стълбите на Партийния дом. Там Томислав Дончев заяви: „Не бива да допускаме насилие или нещо да бъде чупено и аз не искам някой от сградите тук да бъде замерян и опозоряван. Ние не сме такива. Ние уважаваме държавните институции без значение кой ги представлява“.


Той запита протестиращите дали ги е страх, а те отвориха отрицателно.

„Всички безобразия имат една цел: вас да ви е страх. Този, който има неудобни въпроси и е недоволен или си позволи да снима някое безобразие – да си мълчи. Това демокрация ли е? Промяна ли е? Промяна е, но не е добра промяна. Да допуснеш да бъде арестуван лидерът на опозицията е по-трудно да си го представиш отколкото да бъде арестуван министър-председателят, Това е гласът, който трябва да задава неудобни въпроси и да намира кусури на властта, е в ареста. Това демокрация ли е? Тук сме да покажем, че не ни е страх и колкото повече ни удрят, толкова повече ще показваме, че не ние страх.


Има права и ценности, които ние като български граждани няма да позволим да бъдат потъпквани. Нито една институция, включително МВР, не може да бъде използвано за политически цели. Това, че някой не може да се справи с управлението на страната и създава криза след криза, не може да бъде заметено чрез политически репресии. Колкото повече натискат, толкова повече ще ставаме.


Думата взе и Георг Георгиев, лидер на МГЕРБ: „Чудите ли се защо не искаме да сме като тях? Това е резултатът в обществото – разделение и репресия. Чудехте се как изглежда политическата репресия. Лидерът на опозицията да е в ареста. Така ли изглежда модерна и демократична България, за която млади хора претендираха, че ще се борят, ще донесат промяна и ще донесат западния модел. Донесоха ли ни нещо добро?


Виждаме какво се случва, когато властта попадне в едни нелегитимни хора. Виждаме как една власт, която не дошла на крилете на демокрацията и свободния избор, постига. Тази коалиция дойде да управлява, благодарение на лъжа и измама. Тя инсталира нелегална и непредставителна власт. Това не е протест на ГЕРБ, а на свободни хора. Това е протест на хора, които не искат да мълчат само защото на някого не му е удобно. Вижте докъде стигна един министър-председател! Силни сме, г-н Петков! Не ви е проблемът МГЕРБ, а вие самите! Цените не ги вдигна МГЕРБ, те са резултат от вашето собствено безумие!


Към протеста се присъединиха и депутати от ГЕРБ. 
След него се изказа Вежди Рашидов: „Не съм вярвал, че през 2022 година примитивизмът на управлението да стигне тези нива. Унизително е да бъде арестуван човек, който е бил 10 години начело на държавата. Унизително е човек да бъде арестуван пред внуците си, а една дама пред детето си! Тази България, тези сгради, са построени от българите, които са носили кръста си.


Тези момчета (бел.-ред. - ПП) какво ще направят за България? Кога поскъпнаха олиото и хляба? При тях! Те извършват престъпления!“. Той апелира към гражданите да покажат друг вид протест – на умните, интелигентните и можещи хора. Вие сте част от градящите хора!“. Според него настоящите управляващи не работят, а само си правят ПР: „Да си ходят и да оставят България на българите!“


Костадин Ангелов заяви, че в България вече има диктатура и посочи към Президентството :“А там е началник-щабът на диктатора. Диктаторския режим в България дойде с машините на Мадуро – по венецуелски! Защо арестуват Бойко Борисов? Защо се готвят да арестуват и нас? Отговорът е само един: защото знаем как да се справим с кризите на България, знаем как да намалим цената на тока и хляба, затова арестуват лидерът на опозицията! Защото имаме импотентно управление!

От повече от месец ни се предлагат едни варварски изпълнения, които не водят до нищо. Евтиният хляб е само в бъдеще време! Оставка! Кирил Петков погазва българската конституция! Канадец с българско гражданство, който написа фалшива декларация и в гербовата зала на Президентството го заклеха! Това е престъпление! Оставка!“


Той зададе следния въпрос: „Сега след като г-н Борисов е в затвора колко е цената на газа, на хляба, на тока, на олиото? Всичко е форсмажор“.
Депутати и граждани скандираха „Бойко“.

Деница Сачева благодари на всички на площада: „Вие сте достойни български граждани, за които демокрацията има значение. Вие знаете, че всеки български гражданин има права и е невинен до доказване на противното. Ставаше въпрос за 120 разработки за европейски фондове, а после се оказа, че не е така. Наричаме това политическа репресия, защото има погазване на човешки права. Най-циничното беше изказването на премиера във фейсбук, че никой не е над закона, а самият той е нарушил конституцията.


Тук сме, за да кажем, че нас не ние страх. Днес започва краят на това управление“.
Александър Ненков припомни на протестиращите лятото на 2020 година: „Помните ли този юмрук и защо беше той? Този юмрук, за съжаление, постигне целта си: държавата да бъде разделена.

Точно, когато трябваше да покажем на света, че сме европейска държава, това не се случи. Мен ме е срам, че в този кабинет има министър-председател, който е срам и позор за българската държава и един президент, който наруши конституцията и направи всичко възможно държавата да бъде разделена. Това беше целта и тя беше постигната. Аз не искам да живея в държавата на Румен Радев, Бойко Рашков и Кирил Петков! Оставка!“.

От своя страна Любен Дилов син взе думата и заяви, че премиерът Кирил Петков трябва да си ходи. Така и не стана ясно дали премиерът е в сградата на Министерския съвет и дали ще се престраши да слезе при протестиращите както при протеста на "Възраждане". По-късно се разбра, че е поел на инспекция на  изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България, залеч от София.


Междувременно фейсбук профилът на Борисов започна да излъчва на живо протеста на ГЕРБ от жълтите павета.