За сектор култура през предстоящата година ще бъдат отделени близо 250 милиона лева. Увеличението е с 28 милиона лева. Очакват се и още 25 милиона лева до края на годината. Това каза в предаването "Култура.БГ" по БНТ министърът на културата Боил Банов.

"Достатъчно, когато говорим за култура, никога няма. Но са сериозна инвестиция в устойчивост и в тези трудни времена", заяви министърът.

Според него държавата в момента се справя не просто добре, а отлично с кризата. По негово мнение страната ни се ръководи изключително успешно в тези тежки времена.

Стана ясно, че премиерът Борисов е възложил на Банов експериментално и съвсем безплатно на всички културни събития в страната да се правят антигенни тестове, за да има спокойствие у хората.

В момента се разработва механизмът, за да започне да се случва това.

"Въобще не може да се разговаря за политики на затваряне на култура", категоричен беше министърът.

"Няма да има такова нещо. То не е необходимо. Необходима е дисциплина, необходимо е знание. Най-защитени в държавата са културните пространства."

Банов заяви, че лично тръгва на проверки в цялата страна, за да се увери, че хората могат спокойно да потребяват култура.

Близо 250 милиона лева са отделени от бюджета за догодина за култура. Инвестирано е много сериозно в хората, увеличението на доходите е 10%. Осигурени са над 6 300 000 лева във фонд "Култура", с който тази година бяха подпомогнати свободните артисти, увери той.