Оценката на министрите от кабинета, която изготвят Мария Габриел и Николай Денков се очаква да е готова в понеделник. Веднага след това започват разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за състава на Министерски съвет след ротацията. Това става ясно от думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение във Варна.

Борисов хвърли бомба: Оттегляме подкрепата си от... ВИДЕО

"Надявам се Мария и Денков, като успокоят обстановката, направят преглед на министрите и да дойдат да видим отчета за министрите, тогава ние ще им поставим нашите условия - кои ние не можем да подкрепим, защото нашите избиратели ще ни питат защо.

В понеделник когато видим оценките на министрите, ще говорим за състава на Министерски съвет. Там разговорът не е само за външния министър, а оценка на всички министри.

От другата страна имаме парламентарна програма, но когато чувам, че ме плашат на 5-та страница с избори, аз трябва бързо да оправям структурите там, където трябва. Готви се за война, пък като дойде мир, ще се радваме всички на мира", заяви Борисов.

Майсторлък и мрънкане: Лидерът на ГЕРБ смълча Петков с въпрос ВИДЕО

 

Лидерът на ГЕРБкоментира, че всички партии се държат като в предизборна кампания, а това не е добре за държавата. Той не е съгласен с твърденията на "Продължаваме промяната", че предложения меморандум е просто работен документ.

"Всички говорят за успокоение, през това време нападат, бият, назначават обиждат се и търсят ГЕРБ за ... и аз не знам вече за какво. Всъщнот те всички партии са в предизборна кампания, но вече и ние сме в такава и се мобилизираме. Не е добре за държавата, категорично не е добре. Нищо ново няма да произведе това.

Колегите от ПП много майсторски Кирил Петков и просто той самият ми помогна да разбера играта му, защото ми разказа как и на какво са ги учили в Харвард. Слагаш една яка червена линия. Мюретата, такива като ГЕРБ, се хвърлят върху нея - това е външният министър. И през това време печелиш всичко друго. Тази тактика ПП ни я приложиха на нас. Значи ДПС и Христо така, за всеки си има своя плюс, а ПП-тата ни вкараха в разговора, много майсторски на Кирил Петков, да спорим за външен министър.

За майстроството на колегата Петков, изведнъж стана най-важното нещо - външно министрество. В един момент след него колегата Денков академично излезе и каза - добре де, може да не е толкова важно. Важно е само да се разменим. Докато само се разменим, остават всички министерства и агенции при тях. Евала на Кирил! Шапка му свалям как изигра обществото и постави ГЕРБ да мрънка по някакв меморандум.

Представям си го така - дали ще е така не знам. Добре, за да покажем ние колко голяма работа сме, имам предвид ПП, заради стабилността на България, се отказваме от външен министър. Създаваме един за европейските въпроси, който е приблизително същото, но всичко остнало си остава така и освен това ГЕРБ са длъжни да ни подкрепят за всичко останало. Евала, ако в Харвард нещо са ги научили добре - то е това. Това е играта на партиите, които са там. И изведнъж почвам да чувам Христо Иванов: "Искам само с Бойко!", Кирил Петков - "Искаме само с ГЕРБ!". Добре де, нали щяхте да ни изчегъртате, нали бяхме лоши", коментира Борисов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук