„Искам да изкажа своите съболезнования за жертвите в самолетната катастрофа, която стана в Иран, защото има и много граждани от Европейския съюз (ЕС). За щастие няма загинали българи“, с тези думи премиерът Бойко Борисов започна своето обръщение по време на първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

БЛИЦ припомня, че той  и американският посланик у нас Херо Мусатафа откриха първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. На тази среща US посланичката проговори на български език.

„Бих репетирал следващия път и аз да кажа нещо на английски, но много ще ми се смеят и подиграват после“, каза пък Борисов пред Мустафа.Няколко пъти се каза, че срещата с американския президент Доналд Тръмп е била „историческа“. Днешните пет сесии по всички стратегически теми също са важни. 

Всичко това е договорено около година и половина. В следващите месеци ни очакват много важни визити от САЩ“, допълни премиерът.

„Когато се изстрелват ракети не е най-мирното време. Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България. Русия и Турция пък са под санкции. Това ни прави един много, много сложен регион.

Самолет на ВВС на САЩ е бил унищожен в базата Айн ал Асад, мощна експлозия в центъра на Багдад ВИДЕО

Радвам се, че САЩ разбраха, че заедно с нас и други държави е региона можем да направим така, че да може гражданите в този регион да живеят много по-добре и да им гарантираме сигурен живот“, категоричен бе Борисов.

„Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток. Ние ще се съобразим с решението на иранския парламент, но да не забравят, че силите на НАТО са там по тяхно искане, за да стабилизират мира в региона“, заяви премиерът.

„Благодарен съм на Тръмп, че за първи път не чете листчетата, които обикновено се подготвят, а ме изслуша и говорихме“, каза Борисов, който поясни, че срещата му с американския президент е била толкова дълга, защото дълго и обширно е обяснил енергийната и ядрена стратегия на България.

Премиерът отново подчерта, че в България има нулева миграция, но това е благодарение на сътрудничеството с Турция и президента Ердоган.

Борисов поясни, че сме поискали две неща от САЩ, свързани с визите.

„За първи път отпадането на визите бе поставен от президента Тръмп. През февруари в България ще дойде секретар от САЩ и да се надяваме, че до година и нещо тази тема ще приключи“, прогнозира премиерът.

Борисов коментира и случващото се в Северна Македония: „Направихме големи усилия нашите съседи уверено да вървят по пътя към ЕС и НАТО. Това бе една далновидна българска политика, която се подкрепя от САЩ. Сигурно 100 години няма да заздравеят раните от войната в Босна и Херцеговина“.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!