Серийната съблазнителка Бриджит Бардо пленяваше кинозрителите в началото на 50-те години на миналия век, превръщайки се от сладко момиченце в моделските си фотосесии в секс богиня във филмите си. Но славата я тласка към дълбока депресия, четири опита за самоубийство, четири брака, над 100 любовници, включително жени, и нежелана бременност с последвало трудно раждане, пише “Дейли мейл”.
“В играта на любов тя е колкото ловец, толкова и плячка”, казва Симон дьо Бовоар в биография на френската актриса, озаглавена “Бриджит Бардо: Животът, легендата, филмите”. 

Родена в заможно парижко семейство на 28 септември 1934 г., тя живее в елегантния 16-и район на Париж, близо до Айфеловата кула. Семейството прекарва уикендите си във вилата си западно от Париж, в Лувсиен, зимните ваканции - във Френските Алпи, а летните - в Сен Тропе, на Френската Ривиера.

“Бри”, както я наричали родителите й, е записана на уроци по балет от майка си Мари-Жан, както и на курсове за модели 

Образът й на сладко момиченце се развива след първите й дни в модния бизнес, когато среща Роже Вадим, асистент на режисьора Марк Алегре, открил най-големите звезди на френското кино през 30-те години на миналия век. Вадим бил изпратен от шефа си да види 16-годишното момиче във връзка с проект за нов филм. Бардо не получава ролята, но двамата с Вадим мигновено се влюбват лудо.

Той запознава Бриджит с приятелите си в медиите, дава й книги като “Вторият секс” на Симон дьо Бовоар и я въвежда в секса. Двамата започнали да се срещат тайно, а по-късно и явно против волята на родителите й, които заплашили да я изпратят в Англия. Те омекнали едва когато Бардо опитала за първи, но не за последен път да се самоубие, но били категорични, че двамата не могат да се оженят, докато тя не навърши 18 години. Роже Вадим Племянников - първата й любов, направил от нея жена и актриса.

Докато бил асистент на режисьора Марк Алегре, за да си докарва пари, попаднал на лъскаво дамско списание, чиято корица приковала вниманието му. Това бил съдбовният момент в кариерата за актрисата. Девойката от списанието Бриджит Анна Мари Бардо била само на 15. В детството си Бриджит, по прякор Бобо, страдала заради късогледите си очи и изпъкналите едри зъби. Спасение намирала в танците - още на 12 издържала конкурс и постъпила в Националния институт по танци при най-известните майстори. 

Майка й решила да открие собствен магазин за шапки на “Рю де ла Помп”, а в качеството на манекенка се вживяла самата Бобо, която се въртяла с балетни стъпки и шапка на главата сред стойките. Поканата на Алегре да участва във филма му предизвикала семейна буря. Само дядо й се застъпил със знаменитата фраза: 

“Ако на едно момиче му е писано да стане курва, то ще стане и без киното. Ако не му е писано, никакво кино не е в състояние да я превърне в такава” 

Пуснали я на пробни снимки. Бриджит бягала от училище - школата на Вадим й се струвала къде-къде по-важна. Родителите й научили за връзката й и се наложило да покани Вадим вкъщи. Любимият предизвикал шок: дългокос, небрежно облечен, говорел разни странни неща и бил без постоянна работа. Бриджит го защитавала от все сърце: той е талантлив, ние се обичаме, баща му е бил дипломат! Семейният съвет не се трогнал и решил да я прати някъде по-далече, например да учи в Англия. 

Депресирана от мисълта, че няма да вижда любимия си, Бриджит сложила главата си във фурната и се изгорила, но родителите й я открили навреме. Сватбата й с Вадим е в Париж на 21 декември 1952 г. и това е последният път, в който Бардо се появява в консервативно облекло.

Първите години от брака им били много трудни. Тогава, спомня си Бардо, “ние страшно мизерствахме”. Живеели в ужасна квартира от две стаи без всякакви удобства. Тя се снимала в евтини филми-еднодневки, правела снимки за списания, а Вадим пишел сценарии и статии и образовал своята Бри-Бри. 
С Пикасо

След четири години в киното Бриджит снима десетина филми, които са забелязани благодарение на нейната красота и сексапил. Първият филм на Вадим като режисьор - “И бог създаде жената”, от декември 1965 г. с участието на съпругата му и звездата Жан-Луи Трентинян, променя всичко. Той постига светкавичен успех, а актьорите се сдобиват с международна известност.

Филмът слага край на брака на Бардо с Вадим, след като тя се влюбва в Трентинян. Четири години след бляскавата си сватба в катедралата “Нотр дам” в Париж Вадим и Бардо се развеждат.

Бардо била лудо влюбена в Трентинян, който също се развел със съпругата си. Двамата живели заедно две години, но след това фриволната секс богиня започнала връзка с певеца Жилбер Беко, който бил женен 

Изневерите станали нещо обичайно в живота й и тя винаги първа си тръгвала от дадена връзка. 

Самата Бардо признава, че имала над 100 любовници, някои от които жени

Жак Шарие е вторият й съпруг и баща на детето й. Тя не искала бременността, но родителите на Шарие я убедили да запази детето. Раждането у дома било трудно. Бардо така и не създава близка връзка със сина си Никола, роден през януари 1960 г., и Шарие поема попечителството върху детето.

На 26-ия си рожден ден Бриджит отново опитала да се самоубие, като погълнала цяло шишенце с приспивателни и разрязала китките си във вилата си в Ница. “Не съм създадена да бъда майка. Не съм достатъчно зряла и зная, че е ужасно да признавам това, но не съм достатъчно зряла, за да се грижа за дете”, споделя Бардо няколко години по-късно.

Бриджит отново е тласната към депресия от същите медии, които постоянно я възхваляват. Тя мразела ордите от репортери, които я следвали по петите и я разкривали безмилостно. Нейната красота достига зенита си през 60-те години и филмовата й кариера рухва в края на десетилетието.

Бардо има връзки с колегата си Уорън Бийти, музикантите Серж Гейнсбур, Нино Ферер, Баб Загури, преди да се омъжи за третия си съпруг, германският милионер и плейбой Гюнтер Закс в Лас Вегас. Закс спечелил сърцето й, като обсипал дома й в Сен Тропе с рози, пуснати от самолет.

Бардо започва певческа кариера в началото на 60-те години. Между 1962 и 1982 г. тя записва около 70 песни. Бриджит напуска киното през 1973 г., “за да не се случи така, че киното да я напусне. Това е много типично за Бардо, да поема инициативата и продължава напред”, разкрива биографичната й книга.
Бриджит Бардо и Роже Вадим

Самотна и нещастна през 40-те си години, тя се омъжва за четвъртия си съпруг Бернар д-Ормал през 1992 г. Бизнесменът е бивш съветник на крайнодесния Национален фронт. Прямата актриса е глобявана заради расистки коментари срещу мюсюлманите.

В момента Бардо живее в “Ла Мадраг”, усамотено имение в Сен Тропе, което притежава от 1958 г. Тя винаги е отказвала да прави упражнения или да използва пластична хирургия, за разлика от връстничките си Джейн Фонда и София Лорен. “В напреднала възраст Бардо отново е предизвикателство за доминиращите обществени норми, този път за тези, които принуждават жените, най-вече филмовите звезди, да не признават възрастта си колкото се може по-дълго”, се казва в биографичната книга.

“Тези два живота бяха моят шанс за успех”, споделя тя. “Първият ми живот ми позволи да успея във втория. Ако не бях Бриджит Бардо, ако не бях известна в цял свят, не бих могла да направя и една десета от това, което направих за животните”, смята бившата актриса, изиграла голяма роля за сексуалното освобождаване на жените.

Бриджит Бардо изгрява в киното през 1956 г. във филма на съпруга си Роже Вадим “И Бог създаде жената”. Там танцува огнено мамбо, страстно и съблазнително, облечена в дълга пола, с цепка до талията. 

Сцената предизвиква скандал и е причина филмът да бъде забранен в някои щати на САЩ

За разлика от тях писателката Симон дьо Бовоар е възхитена: “Тя ходи боса, обръща гръб на елегантните тоалети, бижутата, парфюмите, грима, на целия този фалш... Прави това, което й харесва, което смущава”, пише тя. Преследвана от тълпи от фотографи, които дебнат всеки неин жест, скандалната актриса, която през живота си е правила няколко опита за самоубийство, е тотално лишена от личен живот.

Цената, която плаща, е, че ражда дете, което не желае, умножават се скандалите, в които се забърква, съпрузите (четирима на брой), любовните й авантюри. И по-конкретно тази със Серж Генсбур, който създава за нея знаменития рефрен “Je vais et je viens, entre tes reins...”

Една от известните й провокации е, когато приема поканата на генерал Де Гол и се появява в Елисейския дворец в хусарска униформа - по това време жените е трябвало да влизат там облечени в рокли или поли. Генералът остава очарован, но не и съпругата му.

Бриджит Бардо се е снимала в близо петдесет филма. Много от тях са пълни провали, но има и няколко шедьоври. Опустошена от славата, тя слага брутален край на филмовата си кариера през 1973 г. Посвещава се на каузата на животните, след като е видяла репортаж за лов на тюлени. 

Подготви Поли БОЯНОВА