БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с Ковачки. Това обяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията, съобщава агенция „Фокус“.


Добрев посочи, че всичко ще бъде оформено като сигнал и в рамките до края на седмицата ще бъде внесено в прокуратурата.

„Излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електрическа енергия, произведена от българските електрически централи, е по-ниска, отколкото пазара в България. Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният.

Частен монопол, гарантиран от държавата, е всъщност равен на грабеж. В България има един човек, който в продължение на две години, стъпка по стъпка успя да монополизира целия пазар на електричество.

Преди два месеца всичките работодателски организации сезираха КЗК, че свързани с Ковачки дружества, производители на елекетрическа енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение. Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с електрическа енергия с един търговец.

Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от „Топлофикация - София“. Пет търговеца на три сесии на българската борса за електрическа енергия са изкупили цялата свободна енергия от АЕЦ „Козлодуй“.

Нямате съмнение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества. Само че, според г-жа Юлия Ненкова, този собственик не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били различни неща.

След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи. За капак НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете, пак на едно от тези търговски дружества. Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг.

Няма обаче доказателства, че това е така. За капак, за да помогне държавата след като вече цялата електрическа енергия е в ръцете на един човек, решава, че може да пусне известни държавни мощности в почивка. И спираме единия блок на ТЕЦ „Марица Изток 1“ или 3.

В този момент се получава изключително голям недостиг на енергия и се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв.

Реализираните печалби са милиони. Говорили сме много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Ние сме искали неведнъж и два пъти тяхното вкарване в някакви норми и разваляне на договора. За ваша информация американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час.

Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали енергията на 180, в пикови моменти над 200 лв..

Смятам, че такава абсурдна държава няма. Такова управление в енергетиката няма“, допълни още Добрев. Според него всичко щеше да е било „в рамките на нормалното“, ако този човек е нямал и политически проект, а именно „Лидер“, който имаше и парламентарно представена група.

„На последните парламентарни избори 7 души бяха в листата на ГЕРБ, двама от тях станаха народни представители, само преференциите, които е дал „Лидер“ на ГЕРБ със своите си служители е над 50 хил. гласа. Опитахме да се направим засечка колко гласа е получил ГЕРБ от лидер на последните европейски избори.

В районите, където те имат монополно положение гласовете са близо 50 хил. отново“, допълни още Добрев. По думите му там работят бели роби на ниски заплати.

Той отчете, че до 2017 г. публичната информация е, че дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 млн. лв., а 109 млн. лв. от тях са за осигуровки. Останалите са концесионни такси.

Той отчете, че се ощетява НОИ, в същото време се реализират големи печалби. „За капак само преди няколко месеца Ковачки пое управлението на „Топлофикация - София“. Не без помощта на мнозинството в общинския съвет в София. Изпълнителният директор е бивш негов служител“, изтъкна още Кирил Добрев. 

Ще изнесем информация какво се гори в електрическите централи в Старозагорско и в Бобов дол, обяви Добрев. „Изводът е, че ни тровят, обират ни, не си плащат данъците и осигуровките на държавата. Накрая карат белите роби да гласуват за тях. Същият този бизнесмен Христо Ковачки от Сейшелите проявява интерес и е стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, посочи още Добрев.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков посочи, че в България съществува Закон за икономическите и финансови отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.  

По думите му тези дружества нямат право на дейности и участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за българската енергетика. „Бихме се обърнали към КЕВР с въпроси, има ли в българската енергетика офшорни фирми, какво правят там, имат ли лицензи.

Какво да питаме българските институции. Според българските институции Христо Ковачки няма нищо общо с енергетиката, а Марк Жирардели е собственик на Банско“, допълни още Зарков. 

„Работодатели се обръщат към институция, КЗК в случая с много сериозни данни и сигнали за нередности. Отговаря им се с въпросник, в който те трябва да обяснят на институцията каква е истината, което е само по себе си показателно що е то българска институция и какво може да очакваме от нея.

Още повече, че в отговора, който председателката на КЗК изпраща до работодателите е обяснено, че няма свързани лица, защото видите ли тези дружества, които са овладели цялата българска енергетика, са регистрирани в Никозия, Аларнака, Сейшелите и други екзотични места“, допълни още Зарков. Според него КЗК отказва да свърши работата си.