Здравко Донев - Капона е невинен, обявиха днес решението си бургаските магистрати, съобщи кореспондентът на Агенция БЛИЦ. Така небезизвестният Здравко Донев, за който се говори, че е лидер на бургаската жилищна мафия, се размина с присъдата от 3 до 10 години затвор.
За такова наказание настояваха и близките на мистериозно починалия бивш артист от Бургаския театър Милко Хатев. В законно определения ред близките на покойния актьор ще обжалват решението на съда. Магистратите трябваше да вземат решение още вчера, но делото бе отложено за днес. Преди заседанието вчера потърпевши от измамите на Капона протестираха пред съдебната зала. Днес те също бяха пред съдебната зала и се надяваха на осъдителна присъда. Според тях обаче, справедливост няма да има докато корупцията е по етажите на съдебната система. Здравко Донев - Капона заедно със съучастника си Станимир Момчев бяха обвинени, че чрез измама са продали суперскъпия имот на инвалида Милко Хатев. Къщата на ул.” Цар Симеон” 64 в Бургас е паметник на културата и е оценена от независими експерти на 1.2 млн.евро. Хатев почина през май 2007 г. при мистериозни обстоятелства, а броени дни след смъртта му бе повдигнато обвинение срещу Капона и Момчев. Оттогава къщата стои запечатана, а Здравко Донев, който се счита за неин собственик, всячески опитва да я изтъргува. В началото, когато Капона реши да се оттърве от нея, къщата се появи във варненски сайт
за продажба на имоти. В първата обява цената, която искапа за това архитектурно бижу, бе закована на 1.2 млн.евро. Но както изглежда не се намериха мераклии, които да броят астрономическата сума и Капона веднага задвижи следващата си идея: Написал молба до НИПК /Национален институт за паметниците на културата/. В нея обявил желанието си да се промени статутът на къщата. “ Обръщам се към Вас с молба да бъде изваден от списъка с паметниците на културата собственият ми недвижим имот, находящ се в Бургас, ул.” Цар Симеон” 64, тъй като се намира в земетръсна зона и е опасен за околните сгради и живущите в тях”, пише Донев в молбата си до директора на НИПК. Получава категоричен отказ, а шефът на института арх.Георги Угринов му напомня, че “собствениците на недвижими имоти, паметници на културата, са длъжни да полагат необходимите грижи за тяхното опазване, съхраняване и поддържане в добро състояние”.
Според запознати, идеята на Капона е прозрачна: с промяната на статута на имота целта му е да събори сградата, която е в идеалния център на Бургас и на нейно място да издигне луксозен жилищен блок. Така той ще може да реализира многократно по-голяма печалба, отколкото при продажба на къщата.
По време на съдебното заседание Момчев и Капона се придържаха към една и съща версия – измама няма, има реална покупко-продажба. Цената на имота е била 34 хиляди щатски долара и е заплатена. Сделката е минала с пълномощно на името на Станимир Момчев , защото Хатев е трудноподвижен и болен.
Измамата на възрастния актьор има малка предистория, която започва през април 2001 г. По това време Милко Хатев, който е инвалид /с одрязан крак/, на няколко пъти е посетен от Здравко Донев – Капона, двама негови приятели и Станимир Момчев. Според тях целта на посещенията им бил да искат да вземат под наем пристройката до къщата на Хатев. В началото възрастния човек е против, но Капона и неговите приятели те успяват да го агитират и на 30 август Хатев подписал договор с Момчев. По късно Станимир Момчев предложил на инвалида да му помага, като му ходи да му плаща тока и водата. Затова собственикът на имота подписал и пълномощно на наемателя си за плащане на ток и вода. Според обясненията на Хатев, той не прочел какво точно пише в пълномощното, но видял част от текста, който гласял "На когото намери за добре и на цена, каквато прецени". Имотът е бил продаден впоследствие от Станимир Момчев на Здравко Донев - Капона.
Неизвестен и досега мъж е заверил пълномощното, декларациите за имотно състояние и договора за покупко-продажба при кмета на с. Русокастро. Това станало на 18 септември 2001 г. Подписът на кмета на всяко едно село има силата на нотариална заверка според действащото в момента законодателство, споделиха юристи. Непознатият се представил за Милко Хатев и кметът заверил поднесените му документи. След като станало ясно за извършената сделка, до всички нотариуси в Бургас е било изпратено съобщение за невалидността на документите. Непознатият, уредил заверката, и досега не е разкрит.
Според обясненията на Момчев, дадени пред следовател, той е дал на Хатев 14 000 долара назаем, за да се лекува. Собственикът на къщата отрича това, а няма и подписан никакъв документ. Уговорката била парите да се върнат до януари 2002 г., твърди Станимир, но инвалидът не успял да събере парите. Нещо повече - той поискал още 20 000 долара. За този заем съществува разписка-споразумение, заверена от нотариуса Ангел Николов на 10 май 2002 г. Милко Хатев обаче отрича да е посещавал кантората на нотариуса Николов, както и да е бил посещаван от него в дома си.
Назначената първа графологична експертиза дава заключение, че подписите не са на собственика. След това обаче е направена и тройна експертиза, която стига до извода, че подписите са автентични. Прави впечатление обаче, че само едно от вещите лица се е подписало под заключението, а другите две - не.
Много въпроси витаят около смъртта на инвалида Милко Хатев. Той рухна психически и физически, след като в продължение на пет години води съдебни битки за спасяване на къщата си. Шестдесет и шест годишният бивш артист е преживял стар инфаркт, а на 27 януари 2007 г. е получил нов, стана ясно след аутопсията, извършена от съдебния лекар д-р Параско Парасков. Неизвестна жена, която се представила за бившата икономка на инвалида, съобщила за смъртта му по телефона в "Сдружението прави силата" - организация на бургазлии, станали жертва на апартаментната мафия. Възрастният инвалид е зам.-председател на организацията и почти всички документи са при него. От сдружението сигнализирали в полицията, след което униформените разбили вратата и намерили тялото на Милко Хатев. Липсва ключът от къщата му, а той винаги е висял над входната врата. През нощта, преди да бъде намерен трупът на инвалида, в двора му са се мяркали сенки, споделиха съседи. Двама бургазлии от сдружението на измамените са починали при странни обстоятелства преди инвалида. Милко Хатев бил изпратил жалби с копия на смъртните им актове до бургаски депутати, но не получил никакъв отговор, което го сринало.
На 27 септември 2005 г. пък автомобилът на Здравко Капона осъмна със забити в предния му капак седем кирки. Унищоженото "Ауди А 8" бе паркирано на ул."Гурко". Участниците в наказателния отряд още не са издирени, а образуваното следствено дело срещу неизвестен извършител е спряно. /Марина Шиварова, БЛИЦ