Медицински комплекс „Бургасмед“ се включва с ентусиазъм като партньор на Община Бургас  в кампанията „Аз обичам сърцето си“ за отбелязване на Световния ден на сърцето – 29 септември.

В тази връзка, още на 28 септември от 09:30 до 13:30ч. в двора на лечебното заведение ще работи мобилен здравен пункт, където специалистите и медицинският персонал от Отделението по кардиология  на „Бургасмед“ ще осъществят безплатни прегледи и скрининг за превенция на сърдечносъдовите заболявания. На пациентите ще се предоставя информация за рисковите фактори и как да се подобри превенцията на сърдечносъдовите усложнения. 

На 29 септември, също от  09:30 до 13:30ч., екипът от кардиолози на „Бургасмед“ по собствена инициатива продължава с прегледите и консултациите, както в пункта в двора на болницата, така и в самото отделение. Освен това на пациентите ще се демонстрира как правилно да измерят пулса и артериалното си налягане.

Паралелно ще се проведат скринингови акции за изчисляване на риска от сърдечносъдови заболявания, които към момента все още продължават да бъдат една от водещите причини за смъртност не само у нас, но и в световен мащаб.

„Превенцията е от изключително значение за предотвратяване на инвалидизиращи събития при сърдечносъдови проблеми, затова е важно хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват.

Онези от тях, върху които можем да въздействаме, са високият холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност,  както и вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и преяждане, психоемоционален стрес, високо кръвно налягане и захарен диабет, коментира д-р Борче Николовски, кардиолог от „Бургасмед“, които участва в кампанията.

Той посочва още, че фактори като фамилна обремененост, пол и напреднала възраст са необратими, но можем да им влияем, като ограничим останалите причини и се придържаме към принципите на здравословен начин на живот.

„Заедно с ранната диагностика и намаляването на инвалидизацията сред вече засегнатите пациенти, това са най-ефективните методи за профилактика на сърдечносъдовите заболявания“, обяснява д-р Николовски.

Желаещите да преминат преглед не е нужно предварително да записват час, а могат директно да посетят пункта в лечебното заведение в определеното време на посочените дати.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук