Няколкостотин милиона души по цял свят се включиха в глобалната кампания «Часът на Земята» на международната природозащитна организация WWF и така показаха, че е време за сериозни действия срещу промените в климата.
На по-късен етап проучванията ще покажат точния брой участници, но между 20,30 и 21,30 часа местно време на 28 март, събота, осветлението си угасиха за един час най-малко 3943 населени места в 88 държави в 25 часови зони, съобщават от природозащитната организация  WWF.
В „Часът на Земята” се включиха официално и най-малко 42 български града, които угасиха осветлението на известни сгради и забележителности, включително над 45 известни места в София. Стотици хора слушаха концерта без озвучаване и на светлината на свещи пред Народния театър. Точните данни за потреблението на електроенергия за София по време на „Часът на Земята” стават ясни в понеделник.
Най-напред в „Часът на Земята” се включиха новозеландските острови Чатъм в южната част на Тихия океан. Във Филипините се включиха най-голям брой населени места от всички държави участници – 650. Рокгрупата Колдплей се включи във „въглеродно неутрален” концерт в Абу Даби, където WWF е партньор в проект за изграждането на нов устойчив град, независим от петрола. «Часът на Земята» продължи най-дълго в Русия заради 11-те часови зони в страната. В гръцката столица Атина Акрополът потъна в мрак за един час, както и Колизеумът в Рим, Айфеловата кула в Париж, часовникът Биг Бен в Лондон, мостът Голдън Гейт в Сан Франсиско, статуята на Исус Христос над Рио де Жанейро, пирамидите в Гиза, Египет.
WWF организира за трети път „Часът на Земята”, но България се включва официално за първи. Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят лампите си през 2007 г., "Часът на Земята" се разрасна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени. През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.
Настоящата година е много важна за действията срещу промените в климата, защото световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген през декември. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи Протокола от Киото. /БЛИЦ