Нетните финансови активи в България се увеличават само с 2,9% през 2018 г., което е най-слабото увеличение за последните две десетилетия, пише "Труд". 


С нетни финансови активи на глава от населението от 8 030 евро, България остава на 37-о място в класацията на най-богатите страни.

Това показва десетото издание на Global Wealth Report на Allianz, който разглежда състоянието на активите и дълга на домакинствата в повече от 50 държави. На върха САЩ отново замениха Швейцария, не на последно място благодарение на силния долар.

В същото време брутните финансови активи на българските домакинства се повишават с 3,8% през 2018 г., отчитайки най-бавния растеж за повече от две десетилетия.

Това доста неприятно представяне се дължи главно на ценни книжа, а именно акции и друг собствен капитал, посочват анализаторите.

Банковите депозити в България обаче нарастват силно с 8,2% през 2018 г., което е най-бързото увеличение за пет години.

Растежът на пасивите се ускори до 7%, което сигнализира за по-нататъшно нормализиране и то след години, в които българските домакинства сдържаха апетита си за нови заеми.

Коефициентът на дълга на домакинствата нараства до 28,8% в края на 2018 г., което все още е около пет процентни пункта под пика през 2009 г., сочи още анализът.

Според него застраховките и пенсионните спестявания също постигат доста разочароващтемп на растеж – 7,3% през 2018 г., което е най-слабото увеличение след финансовата криза.

„Източноевропейските страни стареят бързо и много хора спестяват повече за повишаване на своите пенсии.

Но изглежда те не възприемат онези продукти, които им гарантират най-ефективната защита на старини, а именно животозастраховане и годишни ренти“, посочва Михаела Грим, съавтор на доклада.