Разговор между Димитър Николов, кмет на Бургас и заместник-председател на ГЕРБ и на ИК, и Илиана Беновска за предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, записан на 26 юли в Бургас и  излъчен на 28 юли 2019 година.
 
Илиана Беновска: Правим това интервю на 26 юли, намираме се в град Бургас и очакваме да се срещнем с кмета на Бургас Димитър Николов, който е и заместник-председател на ГЕРБ и заместник-председател на ИК на партията, която управлява. Сега ще видим дали той вече идва, виждаме го, той разговаря с хора. Добър ден!
 
Димитър Николов: Добър ден, добре дошли, радвам се да Ви видя в Бургас!
 
Илиана Беновска: Благодаря Ви, добре сте дошъл и Вие тук сред нас, хората на улицата!
 
Димитър Николов: Това е моето ежедневие, защото така се случва, че във връзка с моите ежедневни ангажименти по-често аз съм на улицата, аз съм сред хората и това може би е нормално за всеки  един кмет, защото това е най-прекият контакт за решаването на проблемите и за познаване на трудностите на хората.
 
Илиана Беновска: Не Ви ли е страх, че така като ходите сред хората на улицата ей сега някой ще ни спре и ще поиска нещо от Вас или ще изрази дай Боже одобрение, но може би и недоволство от нещо?
 
Димитър Николов: Напротив, за това не трябва да се страхува човек, това е необходимо и нужно, защото така по най-честния и пряк начин се получава информация за темите, които вълнуват хората. Много често се случва да ме спират, това е ежедневие. В повечето случаите темите са много лично-битови, свързани с ремонти пред жилищните сгради, преместване на контейнери за смет ...
 
Илиана Беновска: Детски градини вероятно?
 
Димитър Николов: Детски площадки, търсене на места в детските градини, търсене на съдействие за места в различни училища, протекли покриви, изобщо стотици неща.
 
Илиана Беновска: А успявате ли да помогнете на всички, знаете, че слънцето не е достатъчно голямо, за да огрее навсякъде?
 
Димитър Николов: Максимално се старая да помогна. Има може би в Бургас едно надценяване на правомощията и функцията на кмета като институция, защото една голяма част от темите, които тревожат хората, не са в моите компетентности. Но въпреки това, благодарение на добрите ми комуникации с останалите държавни институции и други власти, например дружества, които не са под управлението на кмета, успявам да им помогна, защото може би заради авторитета и добрата връзка между различните институции хората откликват на моя зов.
 
Илиана Беновска: Кръстили сме нашия разговор „Момчето, което говори с морето и дали ГЕРБ успява да говори с хората“, визирам вашата битност на заместник-председател на ПП ГЕРБ и заместник-председател на ИК, но нека по първата част – „Момчето, което говори с морето“, разкажете малко за Вас!
 
Димитър Николов: Между другото преди малко минахме покрай една бронзова плочка, на която пишеше тези думи – „Момчето, което говори с морето“.
 
Илиана Беновска: Къде, близко ли е да се върнем?
 
Димитър Николов: На 10 метра от нас.
 
Илиана Беновска: Хайде да се върнем да я видим. Обичате ли морето, Бургас?
 
Димитър Николов: Бургас е известен с прекрасни културни личности, художници, музиканти, хора, които много са надскочили мащабите на града и са дали този колорит, тази известност на града ни с което ние се гордеем. Разбира се голяма част от тях са наши почетни граждани и ние винаги намираме начин да ги удостоим с вниманието на бургаската публика.
 
Илиана Беновска: Между другото, като стана дума за култура, сега предстоят избори, Вие сте вероятен отново кандидат за кмет на Бургас, не отричайте сега и не ме оборвайте ...
 
Димитър Николов: Сега е процедура на номинации, така че, ако има доволни мои съграждани, по-точно членове на нашата партия в редиците на ГЕРБ, има вероятност да получа номинация за кандидат за кмет за следващ мандат, но това е все още в сферата на хипотезите.
 
Илиана Беновска: Културата ще бъде ли във Вашите приоритети, хората интересуват ли се от култура?
 
Димитър Николов: Интересуват се, интересуват се! И аз се радвам, че много млади хора посещават нашите, това е първата плочка на Христо Фотев – „Не е измислица морето и щастието съществува“.
 
Илиана Беновска: Светла му памет на Христо Фотев!
 
Димитър Николов: Следващата е на Петя Дубарова - „И всяка от звездите е зеница в морето скрила своя отпечатък“, едно от златните стихотворения на Петя! И следващият бронзов символ е „Момчето, което говори с морето на някакъв странен език“ на Недялко Йорданов. На много места в старата част на града, стартирахме една инициатива за реконструкция на автентичните улички на Бургас и на различни места в уличките се опитваме да монтираме различни строфи от бургаски поети.
 
Илиана Беновска: Това какво е тук, всъщност?
 
Димитър Николов: Това са морски елементи, оформени от бургаски скулптури, които презентират морето, различни форми от морското дъно. Това е място за срещи, може би едно от най-популярните места за срещи, както и Морската градина, през лятото Морската градина е най-предпочитаното място за отдих и развлечения.
 
Илиана Беновска: Разкажете за „Момчето, което говори с морето“ – Димитър Николов, кмет на град Бургас и партиец от най-висок ранг!
 
Димитър Николов: На 52 години, кмет на града, човек с благ характер, оптимист и в най-тежките моменти, които се случват при мен и в качеството ми на кмет, винаги се стремя да подходя с разбиране и в най-неразплитаемите и тежки казуси и ситуации. Опитвам се да вляза в обувките на човека, който има конкретния проблем или зов за помощ, за да помогна максимално бързо и ефективно да се случват нещата.
 
Илиана Беновска: Коя е любимата Ви мисъл, опорната Ви точка, онова, което Ви дава сила? Казахте за трудни моменти в битността Ви на кмет.
 
Димитър Николов: Всичко може да се случи на този свят, стига да има кой да го направи! Така че нещата се случват. Добър ден!
 
Илиана Беновска: Добър ден, може ли за малко!
 
Димитър Николов: Заповядайте, можем да направим една анкета!
 
Илиана Беновска: Знаете ли кой е този господин, как се казва?
 
Гражданин: Димитър Николов.
 
Илиана Беновска: А Вие как се казвате?
 
Гражданин: Аз се казвам Галин Горчев.
 
Илиана Беновска: С какво се занимавате?
 
Гражданин: Със застраховане.
 
Илиана Беновска: А така! Сега, сигурно като Ви питам в очите на кмета няма как да не кажете, че го харесвате, но ...
 
Гражданин: Аз го харесвам. И да не е тук кметът, аз пак си го харесвам. Това е нашият кмет на нашия град, който направи най-много за града! И то се вижда, когато се разхождаш по главната улица, ще отидете в Морската градина и ще видите, че това, което казвам, е така.
 
Илиана Беновска: Благодаря Ви много!
 
Димитър Николов: Това е една бърза анкета.
 
Илиана Беновска: Аз точно това целях, дали ще спрете Вие хората, или те ще ни спрат. Това е много интересно. Виждам, че не се учудват, че се разхождате по улиците.
 
Димитър Николов: Не, защото личното ми присъствие на много от местата, особено когато те са в ремонт и реконструкция, помага да се решат някои от детайлите, които дразнят хората. Преди беше много лесно, преди 10 години беше достатъчно да се асфалтира една улица и всички бяха доволни, защото не се случваха нещата. Сега обаче е необходимо, когато се ремонтира една улица да се сменят всички комуникации, да се погледнат детайли, тротоари, стълбове за улично осветление, да се реши проблема с отводняването на сградите. Въобще комплекс от мероприятия трябва да се случи, защото ни гледат стотици хиляди очи всеки ден, сега всеки притежава смарт телефон, всеки може да снима, всеки може да коментира.
 
Илиана Беновска: Сега да Ви прекъсна за малко, за да питаме младия татко, как се казвате?
 
Гражданин: Панайот съм, приятно ми е!
 
Димитър Николов: А как се казва детето?
 
Гражданин: Никола.
 
Димитър Николов: Прекрасно име!Всички, които се казват Никола, на Никулден ги събираме пред общината и правим снимка за архива на града, всички именници, така че Ви каня още от сега!
 
Гражданин: Благодаря!
 
Илиана Беновска: Ще кажете ли една кратка препоръка на кмета?
 
Гражданин: За града ли?
 
Илиана Беновска: Да.
 
Гражданин: Ами препоръка? Градът е много хубав! Аз съм бургазлия, но от 20 години живеят в София. Единственото, което според мен трябва да се подобри, е да се вдигнат заплатите. Всичко е много  хубаво, но за съжаление средната заплата тук е доста ниска. Това според мен трябва да се промени.
 
Илиана Беновска: А Вие защо избягахте в София?
 
Гражданин: Аз там учех като студент и останах, защото има повече перспективи.
 
Илиана Беновска: Откъдето е жената, оттам е родата, както казва Бойко Борисов?
 
Гражданин: Точно така!
 
Илиана Беновска: Младият мъж повдигна един въпрос, който ние често, даже и с Вас сме разговаряли, третираме в „Беновска пита“, това е стимулирането на младите и образовани хора, които трябва да получат шанс да останат в България и да работят. Аз много често подхвърлям идеята, ако не може държавата, то общините да могат да отделят нещо от своя бюджет, както прави Орбан, при женитба, при първо, при второ, при трето дете, даже Орбан отпуска по 8 000 за кола, освен по 30 000 за всички събития, които изредих.
 
Димитър Николов: Това са сериозни стимули, но всичко зависи от това дали бюджетът на страната може да си позволи подобни стимули. Това е едно голямо предизвикателство и то минава през призмата на образованието. Ние искаме рязко да подобрим качеството на образованието, защото образованият, грамотният човек, който има много повече знания е много  по-конкурентен, той може да се бори и да получава по-добро. Стараем се градът да е град на знаещите, на можещите хора. По този начин ще се привличат и инвеститори, които ще осигуряват поминък с по-високи технологии, с повече доходите към самите работници, така градът и икономиката ще бъдат много по-конкурентни. Между другото това важи и за цялата страна.
 
Илиана Беновска: Наскоро поискахте повече самостоятелност, по-голям обем от бюджета да отива в самите общини и по-голяма самостоятелност при разпределението.
 
Димитър Николов: По-голяма самостоятелност при взимането на решения за разпределение на европейските грантове. Защото през последните няколко години общините натрупаха много сериозен административен капацитет и опит как да управляват тези процеси. Обикновено управляващите органи, министерства, ни даваха конкретни средства за конкретни дейности. В случая например град Бургас няма нужда от тази конкретна дейност, но има нужда от средства в друга сфера, която ще подобри качеството на живот и ще даде перспектива и възможности на младите хора. При липсата на такава самостоятелност ние сме длъжни да се съобразяваме с правилата. Затова, ако получим тази самостоятелност, не само Бургас, но всеки един град ще може да адаптира и да инвестира средства в дейност, която е пряко необходима на града и ще има много по-голяма полза.
 
Илиана Беновска: „Момчето, което говори с морето“ премина естествено от „говорене с морето“ в говорене с хората от името на ГЕРБ, именно, защото г-н Николов е заместник-председател на ГЕРБ и заместник-председател на ИК. Горещо ли е в политиката след евроизборите и преди местните избори?
 
Димитър Николов: В момента мога да кажа, че в нашата партия е много горещо, предполагам и в другите партии, защото сме в процес на номинации, на оценка на дейността на кметовете и общинските съветници, въобще на всички, които работят в сферата на местната власт и почти всеки ден някъде текат събрания. Разбира се и на територията на Бургаски регион. На тези събрания се номинират подходящи личности за следващите мандати, прави се оценка на дейността на кметовете и общинските съветници, на кметовете на населените места за изминалия период. Има доста критики, имаме разбира се и промяна във визията кои да са конкретните фигури, които да управляват.
 
Илиана Беновска: Каква е промяната на критериите, не сте го обявявали официално?
 
Димитър Николов: Промяна на конкретните личности. Когато хората са загубили доверието на своите съграждани и ние го виждаме, защото имаме широка мрежа за получаване на информация, чрез наши симпатизанти и членове на партията и ако даден кмет се е отклонил от своите предизборни обещания или по някакъв начин е нарушил моралните принципи, и не е успял да си изпълни ангажиментите към хората, разбира се, на негово място идва друг кандидат.
 
Илиана Беновска: Деликатна тема, Вашият колега от Пловдив Тотев нарушил ли е тези принципи, че си подаде условно оставката и заяви, че няма да се кандидатира?
 
Димитър Николов: Не съм запознат в детайли, разбрах, че това е негово лично желание и решение. На тези въпроси най-добре ще отговорят колегите от организацията на ГЕРБ в град Пловдив. И там е мястото, където да се дискутира тази тема в контекста на следващата фаза за местен вот.
 
Илиана Беновска: По искане на министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ГЕРБ създадохте Етична комисия. Тази Етична комисия обяви, че ще има задачата да събира сигнали, да ги проверява и да се произнася. В течение ли сте?
 
Димитър Николов: Валентин Радев, Красимир Ципов и Ивелина Василева са членовете на Етичната комисия. Вече е проведено първото заседание през миналата седмица. Тази седмица текат още едно или две заседания. Към Етичната комисия е сформиран, как да кажа, помощен орган специалисти, защото те самите не могат да набавят достатъчно информация ...
 
Илиана Беновска: Това какво означава, че са ваши членове на ГЕРБ, или че са определени институции?
 
Димитър Николов: Етичната комисия има пълната свобода да привлича във връзка с изпълнението на своите функции и дейност специалисти с различна квалификация. Може да привлече юристи, IT специалисти, специалисти, които могат в детайли да разгадаят или разнищят конкретния казус.
 
Илиана Беновска: Но не разбрах на партиен принцип ли ще ги привличате?
 
Димитър Николов: Няма, свободата е в техните ръце.
 
Илиана Беновска: Ако се пошегувам сега, дали ще привлечете някой юрист, примерно, от БСП?
 
Димитър Николов: Това зависи от тях. Нека аз да не се намесвам. Те имат максимална самостоятелност, която им е дала ИК. Те са достатъчно зрели, компетентни, отговорни и морално устойчиви хора и ние сме убедени, че техните мнения и решения ще бъдат най-правилните.
 
Илиана Беновска: Сигурно още е рано, но някак завоалирано остана пред кого ще се отчитате и как точно?
 
Димитър Николов: Те се отчитат пред ИК, а ИК се отчита пред Националната конференция. Това в нашите политически документи е записано конкретно и ясно, така че няма структура в партията, която да не носи отговорност и да не дава отчет.
 
Илиана Беновска: Да, но този така наречен конгрес на партията ,я, се състои преди местните избори, я, не.
 
Димитър Николов: Има Изпълнителна комисия и Контролна комисия. Функция на КК е да съблюдава спазват ли се уставните изисквания и принципи, които ние сме гласували.
 
Илиана Беновска: А кога предстои, примерно, първият отчет? Сигурно Ви питам много рано, но кога предстои първият отчет на Етичната комисия пред ИК?
 
Димитър Николов: Когато Етичната комисия вече е взела конкретни решения по конкретни казуси ИК има правото да изиска този отчет и да се проведе такава среща. Но пак казвам, че в момента сме в първите крачки на тази дейност.
 
Илиана Беновска: Това нещо като „мешере“ ли е, с извинение за сравнението? Вие си решавате помежду си, без дори да кажем, казвам го условно, да има доказана някаква юридическа или друг вид вина?
 
Димитър Николов: Именно затова и самите членове на тази комисия са достатъчно квалифицирани и в правната материя, за да преценят доколко основателен е конкретният сигнал. Ако има нужда да получат допълнителна информация, за да вземат решението, те имат достатъчно време и техническа възможност да го направят. Но нека да не влизаме в детайлите, които всъщност са техни прерогативи.
 
Илиана Беновска: Тук по-рано имаше библиотека, ако не се лъжа.
 
Димитър Николов: И сега има библиотека. На първия етаж е Бургаският исторически музей, но съвсем скоро вторият етаж на библиотеката ще се освободи. Ако ме питате защо ще Ви отговоря, защото на 8-ми август стартира строителството на новата библиотека, която е съвсем близо, на две преки оттук. И последният етаж, където в момента се помещава Регионалната библиотека на Бургас ще се премести в новата сграда, която е изключително добре ситуирана и функционално отговаря на изискванията на регионалните библиотеки. Може би това са едни от малкото сгради в страната, защото рядко се изграждат нови библиотеки в България. Такава съвсем скоро, след седмица и половина предстои.
 
Илиана Беновска: Да я откриете?
 
Димитър Николов: Господ знае!
 
Илиана Беновска: Това ли казвате?
 
Димитър Николов: Господ разполага със здравето и с бъдещето на хората.
 
Илиана Беновска: В тази библиотека ще намерят ли място, елате насам.
 
Димитър Николов: Как се казваш, моето момиче?
 
Дете: Жаклин.
 
Димитър Николов: Откъде си?
 
Дете: От Бургас.
 
Димитър Николов: На колко си години?
 
Дете: На 10.
 
Димитър Николов: Знаеш ли кой съм аз?
 
Дете: Да, кметът.
 
Димитър Николов: В кое училище учиш?
 
Дете: „Васил Априлов“.
 
Димитър Николов: Това е страхотно училище, едно от най-добрите училища на Бургас.
 
Илиана Беновска: А ти знаеш ли какво има тук в тази сграда?
 
Дете: Да, това е музей.
 
Димитър Николов: Точно така.
 
Илиана Беновска: А някой друг да знае какво още има тук?
 
Дете: Библиотека, както виждам.
 
Илиана Беновска: А вие ходите ли да си взимате книги от библиотеката, или?
 
Дете: Не от тази, аз ходя в друга.
 
Илиана Беновска: А ти каква искаш да станеш, Жаклин?
 
Дете: Не знам.
 
Димитър Николов: Още не е решила.
 
Илиана Беновска: Може би искаш да станеш кмет?
 
Димитър Николов: Но със сигурност е отличничка. Нали си отличничка?
 
Дете: Да.
 
Димитър Николов: Браво! Как се казва вашата госпожа?
 
Дете: От занималнята ли?
 
Димитър Николов: Да.
 
Дете: Стоянка Червенкова.
 
Димитър Николов: Поздрави от кмета й кажете! Довиждане дечица! Вие на занималня ли сте днес? Харесва ли ви лятната занималня?
 
Дете: Много.
 
Димитър Николов: Браво! И учите, и играете, и се забавлявате!
 
Дете: Да.
 
Димитър Николов: Страхотно, а в Морската градина ходите ли?
 
Дете: Да.
 
Димитър Николов: А успявате ли на плаж да отидете?
 
Дете: Не достатъчно.
 
Димитър Николов: Но в Морската градина ходите?
 
Дете: Ходим.
 
Димитър Николов: Само на безопасни места ще ходите!
 
Дете: Да.
 
Илиана Беновска: А ако някой от вас стане кмет на Бургас един ден, какво ще направи за града, бързо, кой е пръв?
 
Дете: Бих го почистила.
 
Илиана Беновска: А ти?
 
Дете: Не знам.
 
Илиана Беновска: А ти ако станеш?
 
Дете: И аз не знам. Бих организирала специална кампания в цяла България, за да разчистим тези пластмаси и други буклуци.
 
Илиана Беновска: Евала, как се казваш ти?
 
Дете: Калина.
 
Димитър Николов: Браво Калина, тя е бъдещ министър на околната среда.
 
Илиана Беновска: А ти ако станеш кмет?
 
Дете: Бих почистила.
 
Илиана Беновска: И ти? Как се казваш?
 
Дете: Симона.
 
Илиана Беновска: Добре, хайде „кметици“, чао!
 
Дете: Чао!
 
Димитър Николов: Между другото децата засегнаха една наистина много важна тема за която много рядко се говори и според мен много по-сериозно трябва да се говори. Това е въпрос за съдържанието на пластмаси в Черноморския басейн, в нашето Черно море, защото това е едно голямо предизвикателство за бъдещето.
 
Илиана Беновска: Аз наскоро четох, че ако аз съм около 56 килограма, годишно средно изчислено произвеждам 8 пъти повече пластмаси и боклуци  - по почти половин тон.
 
Димитър Николов: Десетки хиляди тона пластмаса се изхвърлят ежегодно в Черно море, знаете, че Черно море е затворен басейн, няма оттичане, прекалено малък е Босфорът. Годините на разпад и разграждане на пластмасата варират между 40 и 100. Това е много дълъг период. Най-уязвими са морските обитатели, рибите и аквакултурите, защото поглъщайки тази пластмаса, хранейки се хората със здравословната морска храна, има много голяма опасност, затова ние държим да бъде създадена такава организация която да следи за съдържанието на пластмаса в морето и в аквакултурите и по този начин да се търсят мерки, които да се противопоставят и да решават едно глобално предизвикателство. Така че, ако не се погрижим ние, жителите на този морски град, защото градът е възникнал около морето и нашето препитание е свързано с морето.
 
Илиана Беновска: Ето виждате как се преплитат политиката с живота ни, с Вашата задача, мисия на кме. Сега да Ви пратя в отношенията ни с НАТО. Тук до Бургас каква натовска база има?
 
Димитър Николов: До Бургас има военноморска база, все още тя не е натовска, защото има други международни правила, които не позволяват в момента създаването на военноморска база на НАТО в Черно море.
 
Илиана Беновска: Но акостират на нашите пристанища, когато има учения?
 
Димитър Николов: Почти всяка година и почти през месец има достатъчно много военноморски учения, които са с обединените сили на НАТО. Обикновено участват не по-малко от 7-8 натовски морски държави.
 
Илиана Беновска: А Сарафово?
 
Димитър Николов: В Сарафово имаме международно летище.
 
Илиана Беновска: Така, възниква въпросът, който даже преди малко се гласува в Народното събрание, повтарям пак, правим интервюто в петък, 26-ти юли, доколко е ефективна покупката на 8 самолета F-16 с предварително заплащане без оборудване и така нататък, да не изреждам аргументите на опозицията?
 
Димитър Николов: Следейки отстрани този процес аз виждам, че това решение е взето въз основа на компетентно мнение на специалисти, на военни експерти, хора, които именно това разбират. И се радвам, че България може финансово да си позволи покупката на нови самолети, защото преди няколко години се говореше за купуването на втора употреба самолети и тогава не се знаеше дали достатъчно висока ще бъде прецизността в охраната на нашето небе. Сега, когато се купуват нови самолети, то е ескадрила с възможност за допълнително оборудване със съвременните технологии на въоръжаване, България ще има самочувствието на пълноправна членка на НАТО с притежаването на изключително качествена и прецизна военна техника.
 
Илиана Беновска: Вие сте ходил войник?
 
Димитър Николов: Да, всички на моята възраст са били войници.
 
Илиана Беновска: Какъв профил бяхте?
 
Димитър Николов: Аз бях в школата в Плевен.
 
Илиана Беновска: Вие сте запасен офицер?
 
Димитър Николов: После в танковата бригада в Айтос.
 
Илиана Беновска: Тоест, не казвате от куртоазия и уважение към Борисов, от партийна повеля това за самолетите?
 
Димитър Николов: Това са самолети, които са избрали нашите специалисти, след това тя беше потвърдена от МС и разбира се от българския парламент. И колкото по-бързо България получи тези нови самолети, толкова по-сигурно и безопасно ще бъде нашето небе. И мисля, че това е нормално. България може да си позволи и мисля, че трябва да може да си позволява достатъчно висок процент от своя бюджет, каквито са изискванията към натовска държава, за да може да защитава нашата страна.
 
Илиана Беновска: Преди малко в началото на разговора, като говорихме за младите хора, за квалификациите Вие споменахте бизнес територията ...
 
Димитър Николов: Защото много често имаме срещи с хора от бизнеса в моя кабинет и те са в тази посока – трудности при намиране на квалифицирани работници и служители в своите предприятия. Все по-малко ме търсят за съдействие за осигуряване на работа, да кажем в приемния ми ден преди 3,4 или 5 години много често идваха хора, които търсеха съдействието на кмета, за да им намеря работа спрямо тяхната квалификация. Сега основно срещи с хора, представители на бизнеса, които ме молят да им съдействат за осигуряване на работници, служители за техните компании. Това между другото е голям проблем в цялата страна, особено сериозен в Бургас. Ако не бяха чужденците, ако не бяха украинците, ако не бяха казахстанците и много други националности, които работят тук по морето, щеше да има сериозен проблем.
 
Илиана Беновска: Я виж ти, махат ни.
 
Димитър Николов: Здравейте, добре ли е тук, по-хладничко на сянка?
 
Граждани: Ние сме от Дупница, дойдохме да видим този  хубав град.
 
Димитър Николов: Харесва ли ви Бургас?
 
Граждани: Абсолютно!
 
Димитър Николов: Имате ли препоръки към града?
 
Граждани: Когато имам възможност винаги идвам.
 
Граждани: Аз съм бургазлийка, благодарности за хубавия град!
 
Димитър Николов: Как се казваш, моето момиче? Тя е отличник, нали?
 
Граждани: Абсолютно!
 
Димитър Николов: Чета го в очите й.
 
Гражданин: Отличник като него да стане, пожелавам й!
 
Илиана Беновска: Благодаря ви!
 
Димитър Николов: Живи и здрави да сте! Това е уличната социология!
 
Илиана Беновска: Да, непринудено е, нека да го кажа, непринудено е! Просто се разхождаме, даже вървим в тази жега.
 
Димитър Николов: Да, но ние сме помислили за тази жега, защото на всеки осветителен стълб е сложена по една тръбичка и пускаме пара.
 
Илиана Беновска: Ами да отидем да се поразхладим!
 
Димитър Николов: Можем да я видим в момента, не заради това, че ние вървим тук.
 
Илиана Беновска: Ето я, много е приятно наистина!
 
Димитър Николов: На всеки стълб има излъчвател за уай-фай и всеки може да ползва и мобилните приложения на община Бургас за информация-
 
Илиана Беновска: И така, като Ви питам за бизнеса, казвате, че идват много бизнесмени ...
 
Димитър Николов: Искат от нас съдействие ...
 
Илиана Беновска: Чакайте, оставете какво искат, сега ще разберем какво искат, ама като поискат ще дадат ли, сега те да не би да идват малко по-активно, защото субсидията по желание на Бойко Борисов и на ГЕРБ вече е гласувана, независимо от желанието на президента Радев, да бъде един лев. Сега бизнесът готов ли е да инвестира в политиката и срещу какво, г-н заместник-председател на ПП ГЕРБ?
 
Димитър Николов: Конкретно в Бургас това са компании, които са с чужди капитали, западни компании и едва ли имат желание да се занимават с политика и да се намесват в политиката. Аз мисля, че нашата партия има достатъчно собствени възможности, именно затова съвсем наскоро ние променихме и правилата за събиране на членски внос.
 
Илиана Беновска: Вие лично колко членски внос внасяте?
 
Димитър Николов: Всеки месец по 100 лева.
 
Илиана Беновска: Не е ли малко?
 
Димитър Николов: Такова е решението на партията, всеки един с реципрочна на моята длъжност в партията трябва да внася не по-малко от 100 лева. Общинските съветници, кметовете на населени места, депутатите, всички, които са в политическия апарат и заемат по-отговорни длъжности имат задължението да плащат много повече, отколкото един обикновен член на партията.
 
Илиана Беновска: Вие в Бургас имате „Лукойл“ Бургас, сещам се произволно ...
 
Димитър Николов: Тя е най-голямата компания в страната, не само в Бургас.
 
Илиана Беновска: Така е. И пристанище Бургас.
 
Димитър Николов: Те са няколко пристанища.
 
Илиана Беновска: Домусчиев визирам.
 
Димитър Николов: 6 пристанища имаме в Бургас, едно от тях е това.
 
Илиана Беновска: А другите на кого са?
 
Димитър Николов: Различни, има частни, държавни, общински пристанища.
 
Илиана Беновска: Тоест, Вие бихте ли взели дарения от тях? Как ще се оформи изобщо това?
 
Димитър Николов: Според мен конкретно нашата партия ще се справи с наши средства и сили, защото ние имаме в момента натрупани средства, които не са разходвани от досегашната партийна субсидия. Може би след време трябва да се мисли сиурно за следващи парламентарни избори и по-нататък.
Илиана Беновска: Тоест сделка няма да има, поне засега, между бизнеса и партията за тези избори, така ли?
 
Димитър Николов: Да, точно така. Тези правила са валидни не само за ГЕРБ, а и за всички политически партии в страната.
 
Илиана Беновска: Добре, какво искате да кажете в заключение? Какво не казахме, какво пропуснах и какво Вие укрихте?
 
Димитър Николов: Винаги, когато сме в разгара на лятото, притесненията ми са да не се случват сериозни катаклизми и сезонът да завърши нормално, защото обикновено една голяма част от нашите жители се препитават и доходите и поминъкът им са свързани с туризма. И затова, когато нещата са наред и хората успяват да си осигурят средства за зимния период или да инвестират средства, така че мисълта ми е да не се случват трагедии, каквито често се случват, големи наводнения, бедствия, терористични актове, за да може хората да си осигурят бъдещето.
 
Илиана Беновска: Добре, да не Ви задържаме повече, благодаря Ви за това интервю!
 
Димитър Николов: И за Ви благодаря, винаги сте добре дошли!
 
Илиана Беновска: Ние продължаваме нашата обиколка по Черноморието, а сега ще пожелаем на добър час на кмета на Бургас г-н Митко Николов да си поеме по обратния път към общината!
 
Димитър Николов: Благодаря Ви!
 
Илиана Беновска: Още веднъж Ви благодаря и довиждане!