Над 75 са вече потвърдените случаи на заболели след яденето на определен бургер от „Макдоналдс“.

Според американския здравен орган CDC 42-ма от болните са казали, че са се почувствали зле, след като са яли във веригата за бързо хранене.

Най-малко 22 от заразените са имали нужда от болнично лечение, съобщава германското издание „Шпигел“ и допълва, че двама души са развили хемолитично-уремичен синдром (HUS).

Този синдром може да доведе до остра бъбречна недостатъчност и да бъде фатален за човека.

Той се развива в следствие на инфекцията с бактерията Ешерихия коли.

Американските власти разследват епидемията, след като хора в 13 щата се разболяха между 27 септември и 10 октомври. Един от заболелите почина, припомня „Шпигел“, цитиран от бТВ.

Според първоначалните резултати от разследването на FDA (Агенцията по храните и лекарствата в САЩ) причините за масовото заразяване с Ешерихия коли е в нарязания лук, който се слага в т.нар. Quarter Pounder Burger (американски аналог на Hamburger Royall в Европа).

Властите обаче не изключват причината да е и в самото хлебче, която се използва за приготвянето на бургера.

Предприети мерки

Компанията, която доставя някои продукти за хамбургерите на „Макдоналдс“, спря да подготвя лука за сандвичите, а веригата за бързо хранене вече не предлага Quarter Pounder Burger. 

В края на работната седмица от „Макдоналдс“ дори обяви, че повече няма да купува нарязан лук от доставчици, а ще си го приготвят на място от пресни продукти.

Американските медии твърдят, че тази мярка са предприели и в останалите вериги за бързо хранене – като например KFC, „Пица Хът“ и „Бъргър Кинг“. Те също спряха да влагат предварително нарязан и доставен лук, съобщава телевизия NBC.

Според Федералния институт за оценка на риска някои щамове на бактерията могат да причинят сериозни заболявания като бъбречна недостатъчност.

Американски експерти обясняват, че типичните симптоми на инфекциозното заболяване включват тежки стомашни спазми, кървава диария и повръщане.