Подстанция „Джумая”, собственост на НЕК, и всички съоръжения на ЧЕЗ Разпределение България в района на лифта в местността „Бодрост”, област Благоевград, са работили в нормален режим и не е имало изключвания на електрозахранването, съобщиха от ЧЕЗ.
В ЧЕЗ не са получавани сигнали за проблеми с електрозахранването в района на лифта. Това се казва в прессъобщение на ЧЕЗ по повод публикации в медиите за инцидента с посещението на министър - председателя в Благоевградско.
Със заповед на Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), Благоевград от 12 септември е назначена приемателна комисия на обекта. На 16 септември 2008 г. в 17.59 ч. трафопостът на лифта е присъединен към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ, за да се проведат изискваните от закона 72-часови проби на съоръжението. Към момента пробите не са приключили, както и работата на приемателната комисия.

Трафопостът, който захранва лифта, е част от цялото съоръжение. Възложител на обекта е фирма „Прима инвест БГ” ООД, строител е фирма „Белви” ООД, а независимият строителен надзор се извършва от „Инвест контрол 99”, заявяват от ЧЕЗ.
БЛИЦ припомня, че градоначалникът на Благоевград заяви за агенцията: "Заради изгорял предпазител на генератор е останал да виси премиерът Сергей Станишев в кабинка на лифт в Рила.  Да изгърми предпазител се случвало често, научи БЛИЦ от специалисти, така че премиерът е станал жертва на чисто общочовешка драма. Лифтът в местността Бодрост/Картала в Рила все още не е преминал всички технически изпитания и не е пуснат в експлоатация, каза още Паскалев.
Той опроверга информацията, че Станишев е бил 40 мин. във въздуха в очакване да бъде свален. Около 20 мин. е времето, което прекарахме заседнали в кабинковия лифт. Според Паскалев Станишев не е бил и на 30 метра височина, а много по-ниско над земята. Разговаряхме по актуални теми, едната от тях беше свързана с големия пожар в Рила, обясни Паскалев. Той уточни, че по време на огнената стихия лифтът е бил използван за операции по потушаването му. Целта вчера беше премиерът да види с очите си щетите от пожара, отбеляза още благоевградският кмет.
Причината за спирането на лифта беше техническа неизправност, но всеки, който кара ски знае, че лифтовете спират често, коментира Паскалев. Николай Николов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", заяви пред bTV, че Станишев в тази ситуация се е шегувал с вицове. /БЛИЦ