Великотърновското село Самсиите е увеличило населението си със 100%, сочи справка от последното преброяване на населението. Така погледната, цифрата изглежда изключително оптимистично, но всъщност увеличението е само с един човек и там вече живеят двама.

Невинаги обаче махалата е била така обезлюдена. Някога в селото са живели над 100 души. Пикът е през 1946 г., когато къщите са населявали 115 души. Индустриализацията в страната през 60-те и 70-те години обаче води до обезлюдяване. През 1975 г. там живеят само 9 души, а през 2011 остава само един.

Пътят до селото е асфалтов само донякъде.

Село Самсиите се намира в планинския район, начало на същинския Балкан, в землището на с. Въглевци. Пътят до селото е асфалтов само донякъде. В близост се намира и Килифаревският манастир „Рождество Богородично“.

В покрайнините на селото текат водите на р. Белица. Собственици на някои от постройките са от Велико Търново и други градове. Други близки махали и села са с. Бояновци и с. Радковци, а също и напълно изоставените махали Пожерник, Бранковци и Татунчовци.

Поселението в този район започва от дълбока древност. Преданията за тази местност сочат като начало на заселването годините след падането на Второто българско царство под турска власт. Гонени от непосилни такси, от кръвния данък и други грабителства, там се заселват бягащи от турската власт българи.

Преселилите се хора извоювали малка част от горите за земеделски нужди и за къщите си и така се образували съществуващите до днес махали и колиби, които са над 60 на брой от Килифаревския манастир до предела на прохода.

През последните години се наблюдава интерес към селата около Велико Търново. Условия за това създаде и пандемията от ковид, която принуди много хора да търсят алтернатива сред природата и екологично чистите райони.

Освен това скъпите жилища във Велико Търново принуждават много семейства да намират по-евтини варианти в населените места около старата столица.

Например малкото село Дечковци е увеличило населението си от 9 на 14 души. В Големаните според последното преброяване живеят с трима души повече, в Нацовци – петима. Реално обаче броят на новозаселилите  се е много по-голям.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук