COVID-19 може да „източи“ общо 500 000 лева от семейства в Родопите. Над 100 души от региона ще се изправят пред съда заради нарушена карантина. Най-малката глоба, с която могат да се разминат, пък е 5000 лева.

79 са досъдебните производства за напускане на дома при задължителна 14-дневна карантина образувани срещу жители на област Кърджали от началото на извънредното положение до 18 юни, е установила проверка на „Родопи voice“.

22-ма души се разследват за същото провинение в област Смолян. 9 досъдебни производства се водят в Смолянско и срещу хора, вписали неверни данни в декларациите си при преминаване на КПП-та в областния град.

Припомняме, че народните представители намалиха глобите малко преди края на извънредното положение. Със санкция от 300 до 1000 лева се наказват нарушителите, които не спазват въведените противоепидемични мерки. При повторно нарушение, глобата ще е от 1000 до 2000 лева.

Ура! Извънредното положение пада, но остават крути мерки! 

Лице, болно от заразна болест, както и заразоносител, което откаже или не изпълнява задължителната изолация и/или лечение, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Контактно лице на болен от заразна болест, както и лице, което е влязло на територията на страната от други държави, което откаже или не изпълнява задължителната карантина, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

Трима са осъдени до този момент в Родопите. Първи бе пенсионер от неделинско село.

Той получи пробация и глоба от 5000 лева. Без финансова санкция се размина първият осъден в Кърджали, но пък получи условно наказание от 6 месеца „лишаване от свобода“. 10 000 лева пък ще трябва да плати друг жител в града край Арда при присъда №2 в региона за нарушаване на карантината.