Първи починал от COVID-19 пациент е регистриран в Русе. Тази нощ в болница „Канев“ е издъхнала 72-годишна жена от разградското село Вазово, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Маргарита Николова.

Пациентката е имала хипертония и диабет и е страдала от затлъстяване. Била е около десетина дни на командно дишане и въпреки усилията на лекарите, е загубила битката с болестта, пише "Монитор".

Епидемиологичното проучване на контактните лица на кмета на Русе Пенчо Милков продължава. Досега служителите от РЗИ са установили 31 души от служебния и семейния му кръг, които са поставени под 14-дневна домашна карантина.

Здрав като скала перничанин стана жертва на К-19, а в Пазарджик...

Милков постъпи на 6 юли в болница, след като пробата му за коронавирус се оказа положителна. Симптоми – повишена температура, лека кашлица и отпадналост, е имал още на 2 юли, но не им обърнал внимание.

Двама души от София, които са били заедно с него на събитие в Русе на 2 юли, също са сред контактните лица. Уведомена е РЗИ в столицата, уточни д-р Николова.

Най-тревожната новина за К-19 вече е факт, бум на заразени в София и Пловдив 

Тя коментира, че е допусната небрежност и кметът още от самото начало, когато е получил първите симптоми, е трябвало да вземе мерки и да се изследва. Вчера са били взети 10 PSR проби на контактни на Милков лица от общината. Положителни проби имат двама от заместниците му, а другите двама са под карантина, въпреки че резултатът им е отрицателен.

Д-р Николова каза, че състоянието на кмета Милков е добро. Той е настанен за лечение в Белодробната болница в Русе.