Грипът тази година закъснява, време за поставянето на противогрипна ваксина има до края на декември. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предава "Фокус".

През същия период на предходни години у нас вече бяха регистрирани отделни случаи на грип, такива тази година няма, каза още д-р Кунчев и добави, че обстановката в Европа също е спокойна. Факт са обаче заболели от различни респираторни заболявания, характерни за сезона, обясни той.

„При по-резки смени на температурите, обикновено това води до по-интензивен процес на заболеваемостта. Наблюдаваме точно това. През изтеклата седмица заболеваемостта се повиши значително от средно 50-52 сега тя е на около 100 на 10 000 души, като една трета от областите регистрират и над тази заболеваемост. Това е много далеч от епидемичните стойности за грипа, нямаме и положителни проби за грип, така че това предстои“, обясни главният здравен инспектор.

Д-р Ангел Кунчев припомни, че през тази седмица предстои разпределението из страната на втората доставка противогрипна ваксина.

От първите около 20 хиляди дози се възползваха най-много столичани, където и броят на хората над 65 години е най-голям.

Осигурената ваксина ще обхване около 10% от всички пенсионери, имащи право на безплатна ваксинация, но едва ли бройката на желаещите ще е по-голяма от миналогодишната, коментира още д-р Кунчев.