Поемат се повече дарители на кръвна плазма, но и търсенето нарасна значително. Тази терапия работи, доказала се е и във времето, каза в телевизионно интервю хематологът д-р Чавдар Ботев.

„В началото сме на една война. Трябва да се подготвим за по-дълга битка, подчерта той.

По думите му, антителата след преболедуване изчезват много бързо.

„40 след началото на заразяването сте най-подходящ за даряване на плазма. Антителата могат да паднат наполовина за ден”, обясни специалистът.  

Според д-р Чавдар Ботев трябва да бъдем много внимателни в избора на ваксината, защото бързането за нея може да бъде фатално. Той предупреди, че в 20% от случаите заболяването отива към белия дроб. Антибиотикът се включва при определени индикации и при позвъняване на личния лекар, посочи той.

Увреждането на кръвоносните съдове е много специфично и се лекуват с плазма. Има два вида кръвна плазма - срещу вирус и обикновена плазма, която лекува тромбоза на кръвоносните съдове, обясни още д-р Чавдар Ботев.

"Ивермектин" е най-ефективното лекарство за лечение на ковид. Навремето, когато проф. Иво Петров го каза, много хора се смееха, как лекарство за краста лекува.

В Израел се лекува само с това лекарство, те търсеха лекарства, които са одобрени. Знаят се страничните ефекти. Получена е Нобелова награда за това лекарство и в Африка с него се лекуват огромен брой паразитни и вирусни заболявания.

Може да се дава във всички фази, профилактично една доза от 12 мг на възрастен човек, с който живеете и има риск да бъде заразен, в този симптоматичен период същата фаза, а в другия период - засягане на белия дроб, се дава двойна доза.

Заболяването е от автоимунативен тип, антибиотиците се прилагат при много и определени строги индикации. В България се дават три пъти по-големи дози, а това води до огромни проблеми", каза още д-р Чавдар Ботев.