Съболезнования към близките на починалите пациенти. Здравната система работи в режим на свръхнатоварване и случилото се не може да е клеймо върху всички работещи. Проверката ще установи виновните и те ще понесат своето наказание. 

Това заяви в "Карай направо" председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова относно починалият мъж на стълбите на болница в Пловдив, за който БЛИЦ вече писа.

"Всички медицински лица неуморно и денонощно изпълняват своя дълг", каза тя. 

"Смятам, че ако всеки един в системата, поеме своята отговорност, ще може да се справим успешно с епидемията. Важно е пациентите да бъдат идентифицирани рано и изолирани рано. Трябва като има усложнение, да се преценяват адекватно дали човекът трябва да бъде хоспитализиран", добави тя.

"Всеки, който има нужда от болнично лечение, го получава", заяви Дариткова. По думите й имаме достатъчно добра реакция на заболяването. 

"Анализ на смъртността трябва да се направи, но сега не е време на такова проучване. Отговорността на медиците е ясна, но и тази на обществото тряб ва да е ясна, защото ако не спазваме мерките, болните ще продължат да нарастват", заяви Дариткова.

аст от пациентите се вслушват в лекарства, които са обявени от някой за панацея срещу К-19, и те започват да ги пият профилактично. Това няма да помогне", подчерта тя. 

"Другите противоепидемични мерки се прецизират всяка седмица във връзка със ситуацията в страната", подчерта тя. 

"Ако се променят обществените нагласи, досегашните мерки, ще са достатъчни. Хората трябва да спазват мерките, да ограничат контактите, да спазват дистанция, ако имат симптоми, да се карантинират. Ако това се спазва, ще ограничим разпространението на заразата", каза Дариткова. 

"Важно е да си наложим да спазваме мерките, за да не се стигне до тотално затваряне. Трябва да се прецени ефекта от здравната криза и в последствие от икономическата криза", заяви депутатката. 

Според нея в настоящия момент всички икономически субекти работят при ниска посещаемост, спазване на дистанция и хигиена и на този етап едно тотално затваряне би предизвикало обратна реакция. Тя подчерта, че това би се отразила и на психичното здраве на нацията. 

"Всяко едно населено място може да наложи свои мерки. Може да се наложи дистанционно обучение на учениците или други противоепидемични мерки. В този смисъл смятам, че сме по-гъвкави и това ще даде своя резултат. Аз виждам плато на броя на заразените", заяви тя. 

"Има голям процент хора, които прокарват заболяването безсимптомно. Те не са заразни, били са заразни във времето. Тези, които са с антигенни тестове, са заразни. Тези хора трябва да се изолират", подчерта Дариткова.

По думите й всеки пациент трябва да прояви отговорност. "РЗИ карантинира всички контактни лица", каза тя.

"Препоръките за затягане на мерките трябва да идват от експертите и те да обобщават мнението на всички практикуващи лекари", заяви депутатката.