Хирургът и общински съветник д-р Теодор Велчев е авторът на предложението да се затвори Благоевград за 3 седмици, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Като лекар в болница ПУЛС, той е на първа линия в битката с болестта и самият се пребори успешно със заразата. Д-р Велчев се включи в новата Ковид комисия към ОбС, въпреки че е наясно, че решенията й са пожелателни.


д-р Теодор Велчев

„Те не са задължителни, а са препоръчителни, и дали кметът и Общинският кризисен щаб ще ги изпълнят, е друга тема“, отбелязал пред „Струма“ д-р Велчев и посочил, че по тази причина настоял да се свика извънредна сесия на местния парламент, на която проблемът с нарастване на заболелите с Ковид да се обсъди и да се вземе решение.

„Общинският съвет е органът, който може да взима решения, и само така можем да ги възлагаме за изпълнение на кмета.

Не говоря за отделяне на допълнително финансиране, а за мерки, които да се вземат, защото на ден вече не падаме под 200 души болни“, посочи лекарят-съветник, когото изданието потърсило, за да обоснове предложението си за затваряне на институциите в Благоевград за 3 седмици, което предизвика противоречиви настроения и стана тема №1 сред благоевградчани. Ето коментара на вносителя на идеята д-р Т. Велчев:

„Правейки предложение за затваряне на учрежденията, които не са пряко свързани с оцеляването на хората, визирам на първо място затваряне на училища, детски градини и ясли, защото се счита, че оттам тръгва ръстът на епидемията. Идеята е да останат да работят хранителните магазини, аптеките, болниците, бензиностанции и държавните и общински учреждения, за да функционира по някакъв начин градът. Ако това се направи за 3 седмици, нивото на заразата ще падне.

Не съм казал за затваряне на бизнеса, но заведенията и търговските обекти, несвързани с неща от първа необходимост, смятам, че също трябва да се затворят за клиенти. Ако ОбС излезе с такова решение, следва да се сезира Министерски съвет, държавата има достатъчно ресурс и са подготвени програми за справяне с тази криза, чрез които да се помогне бизнесът, който няма да работи за този период.

По този начин си представям справянето с кризата в Благоевград. Говорим за 3 седмици, не за месеци. Всички останали мерки са хубави, пожелателни, но са разтеглени във времето и изпускаме момента да ограничим разпространението на заразата. По- късно реакция ще е безсмислено.

Казвам всичко това като лекар и защото освен Ковид болни има и други болни, които имат нужда от лечение, хора с инфаркти, със сърдечна недостатъчност, с инсулти, стават катастрофи, има онкоболни…

В момента в целия регион болниците са се затворили да лекуват Ковид и всички останали случаи идват в Благоевград, включително и пациентите от Рилското корито.

Гледаме какво става по центъра на града, но не виждаме какво се случва пред болниците, а  утре отново ще са виновни лекарите, че не успяваме да овладеем ситуацията. България в момента е на трето място по заболели след Босна и Херцеговина и Северна Македония. За Благоевград статистиката не съм гледал, но масово се изследват хора с напреднали симптоми.

Голямата част от болните с по-слаби симптоми изобщо не ходят да се изследват по различни причини, включително и да не ги изолират за 14 дни с цялото семейство.

Извънредно: Първа област в България с пълен локдаун за 3 седмици

Много хора си правят бързи тестове и като излезе положителен, не ходят изобщо да правят PCR, но тези случаи не се отразяват никъде. Броят на заразените в Благоевград е значително, в пъти по-голям от този в официалната статистика и никой не знае колко реално са те.

Неизследваните с леки симптоми се разхождат по града и могат да заразят други, но проблемът е, че ако при един заболяването преминава леко, за другия краят може да е фатален.

Ако спешно не вземем мерки, а смятам, че дори сме окъснели, ще изпуснем съвсем момента. Когато искаш да направиш добро на човек, който не иска да го приеме, каквото и да опитваш, няма да се получи. Но накрая някой ще трябва да поеме вината за това, че не са взети навреме адекватни мерки.

Не казвам, че съм големият специалист, но това, което се случва, не е нормално. Затова предлагам максимално бързи мерки, не пожелателни със създаване на комисии.

Ако не реагираме спешно, вместо да празнуваме Коледа и Нова година, ще се чудим какво да правим. В момента още не сме „в блатото“, не сме и в пика на заразата, и ако чакаме да дойде този момент, тогава няма да има никакъв смисъл от каквито и да е подобни мерки. За мен да се обсъди проблемът на редовната сесия на 27 ноември ще е късно, това трябва да стане сега, спешно, и да не се чака.

Можем да направим извънредна сесия, ако е нужно дори в събота и неделя, защото казусът наистина не търпи отлагане и е въпрос дори на часове, не на дни!“, категоричен е д-р Теодор Велчев.