"Ваксината срещу COVID-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашите гени. В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично, не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло". Това заяви д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн, пред Нова тв.

"Ваксината, която Pfizer и Moderna прилагат, е така наречената РНК. Тя не е съвсем нова като метод. Към момента имаме около осем подобни ваксини, които са тествани и някои се прилагат по света", добави той.

Относно безопасността д-р Илиев поясни, че всяка ваксина на пазара се допуска след изключително подробно тестване.

"Една от критиките, които голям брой хора споменават, е, че процедурата е протекла много бързо. Просто живеем в един информационен век, в който разработката на подобни продукти се случва с бързи темпове", поясни той.

Относно ваксината на Pfizer експертът каза, че опитът с нея вече е от около 3-7 месеца тестване на продукта. При 45 000 доброволци са изследвани всички странични ефекти.

"Трябва да се има предвид, че когато се тества една ваксина, се следи всичко, свързано с доброволците. От мястото на зачервяване или някакви остри оплаквания до много други, включително какво е настроението ви и как се чувствате", добави той.

Д-р Илиев обясни, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на много кратък период - 2 до 3 месеца, след като са поставени.

"Такива винаги има - вдигане на температура, което е една от особеностите на новата ваксина на Pfizer. Тя е много силна и предизвиква силен имунен отговор. Той обаче не е свързан с проява на особено големи проблеми, освен втрисане и зачервяване на мястото, на което е поставена", разясни докторът.

Поставилите си ваксината могат да разберат, че тя е ефикасна, без да си правят тест за антитела.

"Ефективността, която можем да проследим от клиничните проучвания, е много висока. Ако са поставени двете дози, не би трябвало да има проблем със защитата. Известно е, че още след първата има една съмнително добра защита", сподели той.

Лекарят коментира и казус, при който ваксината се поставя на човек със скрита пневмония.

"Това е риск, който съществува при всички ваксини. Затова беше важно да се наблюдава малък брой заразени пациенти с поставена ваксина. Установено е, че ефектът от ваксинацията не стимулира съпътстващото заболяване", заключи д-р Илиев.