На хартия много директори на болници и ръководители на отделения/клиники получават заплати, които не са гигантски, дори са съвсем разумни. Ключът е в т.нар. ДМС - допълнително материално стимулиране, чрез което се разпределят бонуси от заработеното в клиниките.

Това коментира във "Фейсбук" д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария и експерт по безопасност на ваксините. Ето какво още казва той:

Има ръководители, които вземат стотици хиляди лева на месец, а младите лекари, сестри и персонал - по максимално 1000-1500. Един от "гениалните" труженици, който "оперираше" по 5 пациенти в 3 града по едно и също време твърдеше, че "месец с по-малко от 100 000 евра е черен месец".

Шокиращо: Директор на болница у нас взе 1,4 млн. заплата

Там търсете един от проблемите със заплатите на лекарите. Абсурдът е, че именно тези "многохилядници" основно плачат по медиите как няма лекари, защото младите колеги се научиха и не желаят да им робуват.

Послепис: разбира се, че трябва да се получава бонус за по-професионална работа. Но един да взима десетки хиляди, а друг 200 лв е просто несъразмерно.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук