След като съдът в Сливен разреши неваксинирано дете да ходи на детска градина, тъй като е проява на дискриминация, експерт разкри каква опасност се крие от това решение.

До казуса се стигна след сигнал на майка от сливенска детска градина за детето на отец Евгений Янакиев. Той отказва да ваксинира осмото си дете. Причината е, че едно от другите му деца е получило усложнение след ваксина за морбили.

„Ще обжалваме това решение, трябва да възтържествува справедливостта и вярвам, че това ще стане”, каза държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV.

По думите му това съдебно решение е прецедент и на Балканите, и страните от Западна Европа.

Мотивите на сливенския съд са, че е нарушена е Конвенцията за правата на човека, но според Кунчев се цитира само една част от конвенцията, а се забравя една точка, в която пише, че когато заплашваш останалите и тяхното здраве, предните правила не важат.

Според държавния здравен инспектор това съдебно решение ще бъде отменено на по-горна инстанция, но е лошо, че то разколебава и плаши родителите.

„Това е неправилно решение и трябва да бъде отменено. Така се заплашват и имунизираните деца. Родителите на това дете са взели грешно решение за своето дете, но те застрашават общественото здраве“, предупреди д-р Кунчев.