Заразените с коронавирус са 3-4 пъти повече от обявяваните всекидневно 4-5 хиляди случая. Това каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

По думите му скоро няма да има PCR тестове с електронни направления от личните лекари, въпреки че бяха обещани от здравните власти до дни. „Информационно обслужване“ не си пое ангажимента. 6 ноември трябваше да бъдат представени и да заработят.

Проблемът е софтуерен, ние сме жертва на програмистите. Хората в момента плащат по 1 милион на ден, защото някой не си е свършил работата в тази държава. Работа, за която му се плаща“, каза д-р Георги Миндов. Според него липсва комуникация по отношение на разкритите COVID кабинети в ДКЦтата.

„Ако човек отиде там, без да е осъществил контакт с личния си лекар, ще трябва да плати изследването“, поясни той
По думите му е нужна единна система за цяла София по отношение на тези кабинети. Др Миндов заяви, че няма лекари, които да работят в тези COVID зони.

Според него мерките трябва да се затегнат, за да се намалят случаите на коронавирус у нас. Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари даде пример с Израел, където за един месец са затворили всичко и драстично случаите са намалели.

Във връзка с думите на доц. Атанас Мангъров да се спре с „телефонната медицина“ и личните лекари да си застанат на мястото и да лекуват, д-р Миндов заяви:

"Ние в театъра на Мангъров няма да участваме! Това е цирк! Ние сме с най-много починали лекари. Аз ще го накарам, като почине някой, той да дойде на гробищата да копае. Според него с прегръдки се лекувало... Той разруши най-святата връзка лекар – пациент. Това е подигравка с цяло съсловие. Всички преглеждат", продължи още личният лекар.

Кранчето тече отдолу, ние се давим и умираме. Да не ми говори доц. Мангъров... В неговото отделение, ако иска, да си ходи гол!".

"Лично аз преглеждам абсолютно всеки ден. Никой няма да върна. Трябваше някой да обвини. Бяха му виновни маските, сега сме ние, утре ще видим кой е. Каква работа иска повече да му свърша? Ако стане министър, представете си какво ще се случи... Отидете и вижте как хората се справиха и се справиха ефективно! Колко души, лекари, още трябва да измрат? Ние няма откъде да внесем", продължи с коментара си д-р Миндов.

Д-р Миндов направи и важно съобщение във връзка с електронните направления за PCR. 

"Няма да има скоро електронни направления. Някой не си е свършил работата – Информационно обслужване. На 6 ноември трябваше да бъде готов софтуерът. Някой не си върши работата в тая държава!", възмути се.

А по отношение на вида тестове, личният лекар каза, че е много важно пациентите да определят от кога са им симптомите, за да се прецени какъв вид тест да им се назначи - PCR или антигенен. Подчерта, че само с PCR може да се влезе в болница.