За една ваксина най-важното е да е ефикасна. Няма съществени различия между препаратите на "Пфайзер" и "Модерна".

Това заяви вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести в предаването „Офанзива“ по Нова телевизия. 

По думите ѝ всяка една молекула, чужда за човека, може да предизвика алергична реакция. Но вероятността е малка, тъй като вече много хора са имунизирани и не са показали подобни реакции.

"Не знам притесненията на доц. Мангъров на какво лежат. Молекулата няма патогенен материал. Ваксинацията имитира естествената инфекция. Нашият организъм я разпознава и започва да произвежда антитела.

Преди 7-10 ден човек не бива да смята, че има някакъв имунитет. Втората доза е нещо като усилвател на реакцията в организма. При реваксинация още на втория ден сме защитени", обясни тя.

„Мутациите на COVID-19 в Англия бяха установени през септември. Това не е нов щам, тъй като няма различна клинична картина.

Тази вариация заразява със 70% повече, на това се дължат и многото случаи във Великобритания. Анализираме данни, които да покажат дали тази мутация вече е стигнала до България.

Коронавирусът мутира като всеки вирус, но го прави по-бавно“, посочи доц. Любомира Николаева-Гломб.

„Антителата на хората, ваксинирани с ваксината на „Пфайзер“ неутрализират британската мутация на COVID-19“, обяви тя. Вирусологът обясни, че не можем да изключим възможността тази мутация вече да циркулира и у нас.

"Трябва да се спазват мерките. Доказа се позитивното им въздействие", каза още тя.