Пулмологът и кандидат за депутат от ДБ д-р Александър Симидчиев и имунологът и кандидат за депутат от ИТН проф. Андрей Чорбанов сблъскаха позициите си за редица здравни теми в ефира на NOVA.

Проф. Чорбанов заяви: "Прекарах ваксинацията доста тежко в болница, ваксинирането не би променило имунитета ми. Организмът се подготвя добре и смисълът от имунизацията пада. Има хора, на които им се налага по биологични причини".

Д-р Симидчиев отвърна: "Имунитетът спрямо ковид не е траен. И имунизирани, и преболедували може да боледуват повторно. Не съм съгласен с гледната точка на Чорбанов. Истински липсващо в системата ни бе информираността. В 46-тото НС предложихме да има такава кампания, но никой от колегите не ни подкрепи. Аз лични съм ваксиниран с бустер".

А Чорбанов му изтъкна: "Бустерът не ви попречи да го изкарате отново".

Д-р Симидчиев заяви: "Кои са приоритетите, които трябва да финансираме? Общественото здраве не е финансирано над 30 г. Системата ни е относително бедна откъм ресурси и, ако не ги слагаме където трябва, не получаваме нужния резултат".

Колегата му Чорбанов добави: "Винаги съветвам да се видят статитстиките преди ковид. България бе с най-висока смъртност и преди пандемията. Съгласен съм, че общественото здраве е абсолютно неглижирано, нищо като профилактика не се прави. Голямата смъртност се дължеше на недъзите в системата, а не на самия вирус.

"Фокусът на ДБ е, че трябва да профилактираме. Най-високите държави отделят годишно сума, по-висока от нашия БВП", заяви д-р Симидчиев.

Той коментира и случая с починалия вчера пред Спешното в Самоков:

"Докато нямаме фокус да сложим ресурс в здравеопазването там където е необходим. В това сме хармонизирани с проф. Чорбанов. Здравеопазването е междупартиен консенсус, така работи. В областта на здравеопазването се карат лекари, медсестри и санитари с хората, на които се опитват да помагат. Това е безумно. Карат се най-невинните. Гневът трябва да е насочен към тези, които определят парите, които ще се инвестират".

А проф. Чорбанов добави: "Имаме разработена програма във всичките ни предизборни и следизборни действия. Участвахме много специалисти. Заложихме мерки за това как трябва да се спазим. Това не става за 2 месеца. В програмата ни бяха наложени стъпки за 4 г. Не достигат хора, ресурси и линейки".

Симидчиев заговори и за т.нар. антибиотична резистентност. "Много хора взимат безразборно неподходящи антибиотици, без да са предписани от лекар. За да знаем къде се случва, е необходима регистрация. Това, че се отложиха електронните рецепти, е едно връщане назад", каза той.

А Чорбанов добави: "То е по-скоро адаптиране към проблемите. На много места това не работи. Би била от ползва от гледна точка на добиване на реална информация. Много лекарства се купуват без рецепта и става "с намигане на аптекаря". В големите аптеки може да се направят много неща, но това не може да стане навсякъде".