В момента имаме висок процент положителни тестове, а нисък общ брой тестове. Броят на положителност е вторият най-висок от началото на пандемията досега, което означава, че по-трудно ще я контролираме. 

Положителната новина е, че сегашният пик е с тенденция към стихване. Ниска е честотата на новопоявяващите се болни.

Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на Нова телевизия.

Броят на хоспитализираните като процент от общо боледуващите беше намалял много, но сега имаме реален пик. Имаме болни, които се хоспитализират, от тях в интензивно отделение си стои една постоянна бройка от началото на пандемията, показа графики той.

Справяме се по-добре с пандемията в дългосрочен план”, подчерта пулмологът като се обоснова, че процентът на починалите в следствие на заразяване с COVID-19, се понижава, макар и плавно. По думите на д-р Симидчиев ниският брой на ваксинации у нас поставя здравната система в постоянна нестабилност.

Той коментира и новият случай, при който жена обиколи няколко здравни заведения, докато бъде приета за лечение от заболяването. „Системата ни не е подредена и структурирана така, че да работи като истинска система”, категоричен е лекарят.

Д-р Симидчиев твърди, че има елемент на генетична склонност към това да се боледува по-тежко от COVID-19. По думите му е проблем да се заразяваме често.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук