Ако човек само кашля, може да не е с коронавирус. Заразността се пренася, когато човек множи вируса в себе си, ако имате антитела, той не може да се размножи. Така пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни пред Нова тв, че човек, който има имунитет не може да пренася коронавируса. 

"С ваксинацията изграждаме груповия имунитет, с който ще спрем пандемията. В медицината няма невъзможни неща, но като цяло всички ваксини, който се изследват не са наблюдавани ефекти на развиване на автоимунни заболявания", допълни той. 

Експертът обясни колко ефективна може да бъде ваксината и колко пъти намалява риска от заболеваемост.

"Обикновено се говори за порядък от 10 000 - ваксината намалява риска с 10 000 пъти. Тези ваксини са изследвани в групи над 18-годишна възраст и още нямаме данни за деца. Те не са в рисковата група", каза Симидчиев. 

"Това, че човек повторно боледува, не значи, че се е заразил повторно. Има вариант този вирус да седи по-дълго време в организма и човек да развие симптомите повторно, но това не е повторно заразяване. Това е човек, който е боледувал, стихнали са симптомите, и са се възвърнали", допълни още той.

Той отчете, че заразените в света са над 60 млн. души, от тях доказано повторно заразени са около 30.

"Процесът на регулация е стриктен. Няма как да се появи ваксина, която не е сигурна. Може да имат малка разлика в ефективността. За индивида това е или 100% или 0%. Не трябва да се гледа на ниво индивид, а на ниво популация", обясни пулмологът.  

Той посочи, че една значителна част от населението вече са преболедували и няма да имат нужда от повторна ваксинация.

"Те трябва да се изследват на ниво антитела, за да видят колко са имунизирани. Не можем да изследваме масово клетъчния имунитет, затова ще изследваме анти телата. Всеки човек има личен избор дали да се ваксинира или не. Тук няма нищо различно от останалите инфекциозни заболявания", заключи д-р Симидчиев.