В поезията на Йорданка Господинова блика пречистена с пламенност, с дързък копнеж и зов за святост любов. Любов, съблякла всяка суета, лъжа, мълва, фалш и лицемерие. Тя щедро блика и се лее с най-горещите и сладостни стихотворни сокове на Юга. Ту тръпно галещи, като южния вятър на Станимака, ту събуждащи кръвта, като най-истинското гъсто, огнено, рубинено, отлежало и тежко вино. Ту се изливат в най-гореща молитвеност и като една среща с Божественото вътре в теб. Без тревога и страх, а с възторг, възхита и безумен копнеж да влезеш в храма на най-висшата религия - Любовта.

Дани живее и работи в Кърджали като директор на Дома за медико-социални грижи за деца. Съчетава повече от успешно социалното с поетическото отношение към живота. Дотолкова отдадено се ангажира с много общественополезни, здравни и творчески дейности, че чак изглеждат невероятни за случване. 

- Дани, сега в това време на разруха, на раздори, на войни и природни катастрофи, можем ли да говорим спокойно за любовта?

- Любовта е вечната ни жажда по Бога, по любимия... Тя е като взривена тишина и като взривено небе. 

Дори и само мечтата за нея прави света по-красив

И макар често да боли, да не може да се утоли напълно, пак си остава вечна. Защото единствено нейният буен вятър разнася тъмните облаци на злокобата. И напълно си струва светът да бъде буден за нея. Ако огънят на тази будност беше непрекъснато поддържан, нямаше да се стига до такива трагедии като днешните. Но пък само преминаването през буйната, пречистваща клада на нейния свещен огън променя човека и света. Първо тази трансформация става вътре в самия човек, а после верижно обхваща и целия свят. 

- Значи все пак един ден любовта стига до своя апогей...

- Да, когато извършваме всичко в нейно име, когато и в личен план преживеем своята най-свята любов. Когато, вървейки по пътя към нея, намерим пътя към Храма и там открием нейния върховен Първоизточник, нейния Божествен извор, който всеки път възражда вечното Начало... 

- Вероятно точно тя и творческата интуиция насочват поета към решаване на най-актуалните въпроси и проблеми. А при теб и към здравните, в това число...

- Щом любовта разлиства живота и потушава всички вечни пожари, сигурно тъкмо тя ни насочва и към постигането на идеала за здрав, бодър, витален дух в здраво тяло. Към волята да го постигнем. Тъй като е велика сила и най-големият ни дар от Твореца, тя ни дава и увереността, че всичко е в нашите ръце и е постижимо, стига да му отделим време, внимание, усилие и решимост да вървим към него

И бавно, систематично, стъпка по стъпка да го осъществим, и то със съзнанието, че няма невъзможни неща, че можем да станем съзнателни творци на своя свят, на своето идеално здраве и самочувствие.

- Какви са твоите най-важни здравни насоки за запазването на здравето, особено в днешното време на много изпитания, температурни аномалии и грипни епидемии?

- Много фактори влияят на нашето физическо и психично здраве. Но въздействието им ще се определя от нашата физическа и духовна стабилност и способност за справяне, за адаптиране към тях. Затова е много важно да превърнем добрата организация на целия този процес в осъзнат начин на живот, изпълнен с правилните нагласи, мисли, чувства, взаимоотношения. Да не допускаме безразборни действия в дневните си режими на работа, почивка, хранене. Защото защитните сили се включват най-вече чрез балансирания подход на всички нива. 

Здравето е най-ценният ни дар и ресурс за смислен живот, затова сме отговорни да го запазим и да не допускаме болестта

А сумата от всички малки усилия в тази посока ще ни покаже, че можем да държим нещата под контрол и че те зависят изцяло от нас. Така ще преоткрием удоволствието от жизнеността, което ни е присъщо изначално. 

- Уви, обикновено стигаме до тях едва след доста горчив опит и закъсняла осъз­натост, както се случва и при теб...

- Да. Въпреки професионалния си опит и медицинските си познания, бях допуснала някои лоши здравни показатели, както и така опасното наднормено тегло. Едва тогава взех решение да се взема в ръце, като постигна цялостна промяна в живота си, пълна отговорност за правилното хранене, мислене, чувстване, за нагласите, навиците си. 

Впрегнах всичките си сили на психолог, както и цялата си воля и инат, за да стана нов човек

И след 6 месеца постигнах мечтаното. Отслабнах с 29 кг, без да се лишавам от насладата на храненето. Изследванията ми се върнаха в нормата, изхвърлих хаповете за високо кръвно налягане. Метаболитният и психичният ми статус се нормализираха, усетих с пълна сила вкуса на пълноценния живот, преоткрих собствената си стойност, превърнах се в съзнателен творец на тялото и живота си. Тази радост е сравнима само с поетическата екзалтация. 

- Грижата за себе си, за близките, приятелите те отвежда и до по-далеч. До програмата за здравословно хранене Smart Diet... 

- Започнах усилено да се анализирам, запознах се с най-актуалните научни достижения, експериментирах как да отслабна, без да усещам глад, защото бях сигурна, че недохранването не е успешен и ефективен начин това да се случва в дългосрочен план. Така се роди и моята менторска програма Smart Diet, която се гради чрез формирането на ново качество на живот, на нови навици, нагласи. С нея се свалят 4-6 кг на месец без лишения, силови упражнения, без скъпи храни, медикаменти, добавки и без йо-йо ефект. Тя стана и първата сертифицирана диета за здравословно хранене в България, придоби голяма популярност в страната ни и в някои други точки на света. Чрез нея за 4 години стотици мъже и жени върнаха самочувствието си, самоувереността си.

- Често акцентираш върху необходимостта да поемем осъзната отговорност за собствения си живот. Къде сега в така динамичната обстановка би насочила нашите мисли?

- В тези дни на много изпитания би трябвало да се научим да преодоляваме трудностите с мъдрост и търпение, да ги приемаме като уроци - тежки, но истински. Да търсим мостове, по които да се връщаме към хората, с които взаимно сме се наранили, за да си простим. Това извисява духа ни, действа и здравословно. И да не спираме с много вяра да мечтаем и сбъдваме мечтите си. С много надежда за доброта, човечност и истина.

Щрихи към биографията

Д-р Йорданка Господинова е родена на 3.9.1966 г. в Асеновград. По професия е педиатър. Автор е на четири стихосбирки: “Самодивски клади” (2011), “Южна кръв” (2012), “Огонь любви” (2012), “Другата любов” (2014), и една книга за деца. Член е на клуб “Буквите” и на Дружеството на пловдивските писатели. Има много спечелени национални и международни конкурси, публикации в различни вестници и списания, в сборниците “Ветрило на дъгата”, “Смесена китка” и др. Има над 400 преведени стихотворения в издадената двуезична книга “Огонь любви” (2012). Част от тях са включени в сборниците “Поэт года 2012”, том 17; “Любовная лирика”, том 3; “Наследие”, том 3. 

Лияна ФЕРОЛИ