Краят на политическите шахматни ходове винаги носи неприятен привкус. Особено, когато зрителят разбере, че е залъгалка, пред когото се играят пищни циркаджийски номера.

Резултатът накрая определят не обществени очаквания, а едни пачки, които мотивират и най-нелогичните решения.

Някои, като Явор Дачков, го наричат „кеширане“ на политически позиции, други го определят като задкулисие.

За съжаление краят на историята със сина на собственика на „Олинеза“-Никола Кръстев очевидно подкрепя версията, че с появата си в изборите Слави Трифонов е искал единствено да осребри участието си като политическа патерица. Суверенът обаче, му дал гласове, за да управлява и той сега се чуди какво да прави с толкова много изненадваща подкрепа.

Със сигурност краят на сагата е заявка, че подобно шикалкавене и сложни комбинации около скандалната кандидатура на „изявения икономист“, а най-вече „мамино момченце от Костинброд“-Никола Кръстев, ще бъдат утвърдени за стандарт и модел на поведение партията на Слави.

Накратко, Никола Кръстев стана депутат от 45-тото Народно събрание. Тихо, без някой да разбере, без да бъде дори забелязан в деня на откриването на парламента и дните след това. Така ще е до края, защото ролята му най-вероятно е да осигури правосъдни индулгенции на скандалния си баща Христо Кръстев, а не, за да променя България. 

Партията на Слави Трифонов изигра перфектен дамски гамбит. В ролята на пожертваната пешка обаче, се оказа не някой сценарист или осветител от корпорацията „Шоуто на Слави”, нито дори местен бизнесмен платил малко пари.

Изпадна един от уважаваните десни хора, изключително уважаван експерт и преподавател в НБУ по сигурност и човек на думата като проф. Николай Радулов.

Така Слави спаси две глави - на неизвестния пернишки бизнесмен Антон Адамов и на неизвестния икономически анализатор Никола Кръстев. Какво е общото между двамата?

Общото е изключително рехавата им професионална биография, битието на богаташки синчета и любовта им към скъпите коли и високите скорости. Кръстев кръстосва родните пътища редовно с тузарски автомобили, забелязван е често да го прави и по време на предизборната кампания. Как ли ще законотворства като не спазва елементарни правила?

Адамов е описан като мениджър във фирма за инфраструктурни проекти в раздела „Хората зад Слави“, в сайта на фирмата. Кръстев е още по-незабележим и липсва в раздела с потенциалните звезди в партията.

Единствената му видима изява е на експерт, който хвърля боб и гледа в кристални топки дали ще има фалити на фирми. Но пък е син на собственика на костинбродската фирма за лютеница „Олинеза“-Христо Кръстев, когото грозят тежки обвинения, за които НК предвижда лишаване от свобода, ако обвинителният му акт най-накрая влезе в съда.

Обвиненията срещу Кръстев са за използване на документи с невярно съдържание, за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, за сключени неизгодни сделки и за укриване на данъци! 

Това е залог, по-голям от смъртта, както обичаше да казва известният филмов  персонаж капитан Ханс Клос.

Затова кавалкадите на Виктория Василева, главен секретар на партията и пълномощничка на Слави Трифонов, а от четвъртък вече и зам.-шеф на парламента, са зашеметяващи. На 9 април тя първо подава заявление до ЦИК да бъде избрана от София-област.

При това положение на мястото и като водач на листа от Кюстендил ще влезе Антон Адамов. Но същия ден изненнадващо и за самия него, заявление в ЦИК, че се отказва от спечеленото депутатско място в 24 МИР в София подава и Николай Радулов.

Тук на второ място в листата е Антон Адамов. Така отказът на Радулов вкарва Адамов като депутат от столичния район. Но всъщност битката не е за Адамов, борбата е с депутатско място да бъде уреден Никола Кръстев. 

Битката между морала да оставят в парламента Николай Златарски от листата в Кюстендил, който е с над 900 преференции, или да го прецакат за сметка на Кръстев продължава над 24 часа и вероятно е решена лично от Слави Трифонов.

В късния следобед, на 10 април, Виктория Василева търчи отново в ЦИК и се отказва да влиза като депутат от София-област, което автоматично означава, че влиза от Кюстендил.

Така изгрява щастливата звезда на Никола Кръстев, костинбродско синче, ботевградски зет. Ако ви замирисва на манджа и на провинциализъм в стил „Столичани в повече“, грешката е във вашия телевизор.

Защото Кръстев си е постлал като баровец, а съпругата му се вози в лъскаво „Мазерати“. Ходи по фабриките на баща си в Костинброд и Първомай неотменно в компанията на Тошко Йорданов и на Виктория Василева, за да убеди партийците как всички работници, накуп, ще излязат и ще дадат вот за Слави Трифонов.

Тошко Йорданов, който обича много да се кичи с титлата Хаджи, дотолкова не може да излезе от ролята си на писач на шоу сценарии, че онзи ден директно прехвърли гаменския си изказ в политиката.

Грозно се накара от ефира на 7/8 ТВ на репортера Благой Цицелков, който неволно обърка имената на партията на Слави.

„Ако бяхме в Крумова България, на това момче щяха да му липсват части от тялото“. Тошко, когото децата си мислеха, че се казва Хаджи, все повече заприличва на Цветан Цветанов като дясна ръка и патерица на Бойко Борисов.

Страхлив по природа, Ц.Ц. бързо доби самочувствие, след като оглави партията и дори започна да върти мурафети на „шефа си“. Придворните пажове с амбиции стават особено досадни и трудни за отлюспване – на Борисов му отне цели 6 години да разкара Ц.Ц. Хаджи-то върви по същите дири и скоро ще стане непреодолима тежест за Слави.

Но да се върнем на Никола Кръстев. Няма как да си стожер на законността, когато редовно нарушаваш законите по пътищата! Няма как да си стожер на държавността, когато баща ти дължи на държавата глобите, наложени му от Комисията за защита на конкуренцията, едната от които е рекордна!

Няма такава държава!