Освен политическата публична претенция, откъм правна страна, няма проблем с тълкуването и прилагането на тази процедура. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов на откриването на 4-дневното съвместно обучение по правата на човека в ЕС за магистрати от Гърция, Румъния и България, цитиран от „Фокус“.

„Макар опитите във ВСС да се посочи, че тази правна норма има правно битие повече от 20 години в българското ни право, в Закона за съдебната система. Не бих искал да влизам в дебат за пресилени, ескалационни твърдения, които целят да създадат привидност за правна несигурност, каквато всъщност няма“, допълни още министърът.

Той добави, че в тази правна обстановка не може да се постави правно обоснова въпросът, защото правната норма и правоприлагането не съдържат такива въпроси.

„Ако е имало такива, през 2002 година Конституционният съд ги е решил.не виждам каквато и да е причина да се очаква промяна на практиката на Конституционния съд по този въпрос“, посочи Кирилов.