Агенти на ДАНС под ръководството на ВКП и при съдействието на Окръжна прокуратура – Ловеч задържаха разследващ полицай, развивал бизнес с недвижими имоти под покрива на ОДП-Ловеч. Ловешкият окръжен прокурор наложи на Илиян Н.К. мярка за неотклонение 72 часа задържане под стража.
Полицаят, чиято дейност била да разследва икономическите престъпления в региона, използвал служебното си положение, събирайки информация за имоти, които предстоят да бъдат отчуждени по инфраструктурни проекти. Той влизал с паролата си във всички информационни масиви, с които МВР разполага, а събраните данни продавал на брокери в града. Полицаят „помагал” и на разследвани лица от брокерската мафия в града да бъдат оневинени по делата, които водел.
По време на обиска в бюрото му са намерени повече от 60 скици на имоти, както и запис на заповед за 11 000 лв. за последната му сделка.
Бизнес ориентираният полицай действал по този начин от 2005 г. Двете проверки – през 2007 и 2008 г. – от колегите му от ОДП-Ловеч завършват със забележка и устно предупреждение.
По разпореждане на ВКП агенти на ДАНС започват проверка на Илиян Н.К. от ноември 2008 г. Тя приключи с образуване на дознание за участие в организирана престъпна група, която цели облаги чрез документни престъпления. /БЛИЦ