С настъпването на пролетта, Делфинариум Варна съобщи чудесна новина пред жителите и гостите на град Варна – роди се бебе делфин! По този повод символът на морската ни столица организира празнично събитие – безплатно представление за малки и големи, което се проведе в събота преди обяд.

По време на шоуто организаторите съобщиха дълго пазената си тайна, а именно, че на 19-ти ноември 2018 г. в семейството на делфините в Делфинариум Варна се е родило бебе! Щастливите родители са майката Доли и бащата – Кимбо. Двамата са част от семейството на Делфинариума почти от създаването му. Новината, че Доли е бременна предизвиква огромна радост и вълнение в екипа на Делфинариум Варна – появата на бебе вкъщи винаги носи много положителни емоции.

На фона на достойната си за уважение възраст, Доли се е справила с раждането перфектно, а сега е заета да го учи да плува и да се храни, споделят от Делфинариума. Тя е истински пример за грижовна майка – не се отделя от бебето нито за миг.

Делфинариум Варна е дом, не само на щастливото семейство, но и на любимците на публиката – Йоана и Бимбо, които също са родени в Делфинариума. Йоана, както е прието в делфинските семейства – освен при раждането, помага и при отглеждането на бебето, но и като щура тийнейджърка вече го учи на закачливи лудории.

Естествено, по човешки, възниква въпросът: А какъв е полът на бебето? По делфински, обаче, въпросът стои малко по-различно: през първите два до шест месеца, които са жизнено важни за новороденото, то продължава да се оформя. Освен това, майката не допускала никого до него на близко разстояние, но експертите в екипа вече могат да споделят, че делфинчето е момченце.

Всяко бебе има нужда от име, а изборът му в този случай, е с утвърдени традиции – името се дава от най-добрите орисници, а именно – почитателите на Делфинариум Варна. Предстои съвсем скоро да бъде избрано име на малкия талисман.

Възниква и още един въпрос: А защо раждането бе пазено в тайна досега?
В Делфинариума се прилага методика, която е предписана и стриктно наблюдавана от единствените двама български специалисти в тази област, които са ангажирани за контрол и съвети по отглеждането и здравето на делфините.

Както при хората, така и при делфините бремеността е време, в което майката се пази, не работи и се радва на специални грижи. Месец преди раждането, бременната делфинка не участва в представления и тренировки. При първите признаци на раждане за нея се грижи екип от специалисти, за да се уверят, че всичко с нея и бебето ще бъде наред.

Представленията се отменят за повече от месец, за да се осигури спокойствие и тишина, както и изолация от външни дразнители. Зимата е период на опасни вирусни заболявания, а делфините, като братовчеди на човека, са изключително податливи към тях. Именно това е и причината, поради която Делфинариумът не работеше в края на миналата година – от раждането на бебето до нова година всички представления бяха отменени.

Какво да очакваме оттук нататък? – Разширение на Делфинариума
През последните 10 години ръководството на Делфинариум Варна полага усилия за реализиране на проект за разширяването му, който така и не стига до изпълнение, по една или друга причина. В края на 2017 г., благодарение на разбирането на проблема от настоящия кмет на гр. Варна и съответните общински органи, и с подкрепата на варненската общественост, Делфинариумът получава разрешение („виза“) за проектиране – очаква се съвсем скоро да започне разширяването и модернизирането на Делфинариума. Ръкодовството изразява надеждата си за разбиране и съдействие от компетентните институции и осигуряване на възможност да се създадат по-добри условия на живот за обитателите на Делфинариум Варна.

Част от проекта е да бъде изграден специален басейн за раждане и отглеждане на малките, както и санитарен басейн, с възможност за временна изолация на заболелите. Предвидена е и възможност за близък терапевтичен контакт с делфините, който е със световно доказан резултат при редица заболявания – възстановяване след претърпян инсулт, деца с аутизъм и др. Допирът до делфин носи радост и успокоение, а с ведрият си характер могат да изкарат усмивка дори на най-намръщеното лице.

Лео и Бианка – тюлените, които раздават целувки, също ще получат разширение по новия проект. Научихме, че младата двойка също работи по увеличаване на своето семейство и можем да очакваме новини и от тях...

Проектът ще се реализира върху собствен парцел от 2.7 дка, непосредствено до настоящата сграда, като застроената площ ще бъде само 500 кв.м., с цел запазването на облика на Морската градина. Предвиждат се и много други изненади за най-малките фенове на Делфинариума, но засега ще бъдат запазени в тайна.
В реализацията на амбициозния проект са ангажирани най-добрите архитекти и специалисти за такъв тип специфично строителство.

Ръководството на Делфинариума има желание и готовност да инвестира и в осигуряване на по-голям брой паркоместа за почитателите на делфините, но поради локацията и рестрикциите в Морската градина изразяват нуждата от подкрепа и разбиране от общинските органи, така че заедно да намерят решение на този казус.

Раждането на делфинчето дава нов импулс на екипа на Делфинариума да ускори процедурите по проектиране и строеж.