Има шанс България да стане собственик на откритата при операция на ГДБОП картина на Джаксън Полък. Тя е автентична и струва много повече от предварително обявените 50 млн. евро, вероятно над 100 млн. евро. Това стана ясно от интервю на вътрешния министър Иван Демерджиев по bTV.

Демерджиев с горещо признание за ареста на Борисов

"Осъществи се сериозна акция, на основата на която страната ни ще придобие тази картина. Има шанс да я задържим, тъй като е открита на наша територия", каза министърът. Очаква тя да бъде конфискувана в полза на държавата, защото е била „обект на престъпна дейност“.

Картината не е била декларирана при пренасянето й от Гърция в България, а целта е била да се продаде на чужди клиенти, заяви министърът.

По думите на Демерджиев, ГДБОП изпреварва купувача и задържа картината.

Според него действително има данни картината да е била част от колекцията на Николае Чаушеску, но от много години е в Гърция. Демерджиев уточни, че две групи български експерти са потвърдили автентичността на картината.

Реставратор хвърли светлина върху мистерията с картината Полък, заловена у нас ВИДЕО

Укривателят й в България е знаел, че е ценна, но не и колко всъщност е истинската й цена. На въпрос дали е открита зад гардероб, Демерджиев каза само, че е намерена в жилище.

Стойността на картината е много голяма, като се има предвид, че последната творба на този автор е продадена за над 100 млн. долара, заяви вътрешният министър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук