Картината, открита у нас, за която се предполага, че е на Джаксън Полък, е възможно да се окаже личен подарък за рождения ден на холивудската звезда Лорън Бекол. Това стана ясно от пресконференция на прокуратурата, на която разследващите обявиха, че на гърба на платното има посвещение до съпругата на Хъмфри Богарт.

Платното не е регистрирано в каталог, нито е обявявано за издирване. Проверката за това дали картината действително е дело на Джаксън Полък продължава.

От прокуратурата не отрекоха, че на гърба на творбата има румънски печат. За автентичността, обаче, както на печатите и посвещенията на гърба ѝ, така и на самата картина трябва да се направят още експертизи.

Според източници на БНТ, картината е била подарена на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску от негов опонент, за да го омилостиви и да прекрати предприети репресии.

Часове преди да падне от власт Чаушеску завещава картината на един от най-приближените си, наричан генерал Нану. След смъртта на генерала, картината е наследена от неговата дъщеря, която е била омъжена за грък. Така въпросната творба попада в имот на гръцкия остров Крит.

Има данни, че картината е открадната и прехвърлена в България, където е намерена.

Върху гърба на картината е отбелязано, че преди 20 години е реставрирана. Ранното реставриране буди съмнения, но е възможно да се е наложило поради съхранение при неподходящи условия.

Проверката на автентичността на платното, включително и на надписите върху него, продължава. Вероятно ще бъде търсено съдействието и на фондацията, основана от съпругата на Джаксън Полък.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук