Тук съм, за да ви кажа, че подписах и изпратих писма до всички парламентарни групи. Те са свързани с изменение на наказателния кодекс, които касаят трафика на мигранти. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на извънреден брифинг в МС. 

"Искам да бъдат защитени ефективно служителите ни. В този трафик се включиха лица от всякакъв етност. Не са канализирани всички деяния за трафика. Все повече лица от криминалния контингент на Европа ще се занимават с това в България. Начинът, по който се подхожда с този род деяния, не съответства с начина, по който трябва", каза той. 

"Искам да се обърна и към прокуратурата. 1442 такива дела са завършили със споразумения. Т.е. лицата, които задържаме, след 2-3 се озовават по пътищата. Това не може да продължава. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служителите. В НС има трима вътрешни министри. Разчитам на помощ", призова Демерджиев. 

Той заяви, че е придвижил оставката на главният секретар към президентството.

"Там са всички данни от тежкия инцидент, завършил трагично. Те ще са на вниманието на президента и вярвам, че ще се произнесе скоро. Нека НС разгледа двата внесени законопроекта и преценят кое да вземат, но да ни дадат средства да се борим, защото наличните такива са неефективни", каза той. 

Ситуацията ще я обясня лесно - имаме над 4 пъти завишен натиск на границата. Хората, които се допускат до вътрешността на страната са много по-малко от преди. За да влезем в Шенген не трябва да допускаме такава миграция, т.е. тези хора не трябва да мигрират. Задържаме тези хора и те са настанявани в центрове. Ако не правим това, нямаме шанс да влезем в Шенген", обясни Демерджиев. 

"Преди около 2 месеца професионалното ръководство разписа протокол, по който да бъдат спирани тези автомобили. Нямаше протокол и обучение. Сега придвижването на мигрантите се извършва с мощни и съвременни автомобили. Тези мигранти се извозват предимно към Сърбия. Не мога да изпадна в подробности, но имайте предвид, че тези хора постоянно променят тактиката на действие", каза той. 

Демерджиев каза, че оставката му не е искана до този момент. 

"Имам подкрепата на колегите в МС. Ще се срещна и с президента. Отговорност за такъв случай може да има професионалното ръководство, ако е допуснало грешки. Без да се изяснят причините и обстоятелствата не трябва да се дават оставки. Не съм чул мотиви за искането на оставката ми", допълни той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук