"Тъжното е, че отдавна живеем в две паралелни държави и отдавна проблемите в правосъдието се сочат. Дълго време насрещните твърдения бяха, че няма никакви проблеми и трябва да оставим независимата съдебна власт да работи. 

Оставихме я, проблемите набъбнаха и истината лъсна. Това, което се случва днес, се е случвало години наред" това заяви в ефира на bTV служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, коментирайки скандалите около съдебната система у нас. 

"Краси Черния и Пепи Еврото - това не са единствените герои на този фронт. Това е върха на айсберга, а дори и той шокира. Има още хора, които извършват тези дейности, които решават човешки съдби, без да им мигне окото", каза още той. 

Бе му припомнен и случая с тефтерчето на Филип Златанов, което бе откраднато на бензиностанция. Демерджиев коментира следното:

"Има много примери, за съжаление тези примери не будеха никакво възмущение в политическата класа, само в хората, сега, когато политическата класа влезе в сблъсък с този Франкенщайн, той бе припознат като чудовище. Това чудовище бе създадено целенасочено да функционира в унисон с определени представители на политическите партии". 

"Работя над 21 години в съдебната система. Познавам проблемите ѝ, многократно съм ги комуникирал. Фактът, че истината лъсна е първата стъпка към решаването на проблема", добави той. 

По думите му, не бива да се допуска това нещо да мултиплицира, да ни се поднесе в различна форма. "Има такъв риск. Не виждам още воля да се скъса с този модел завинаги, защото този модел не се изчерпва с Иван Гешев", добави вътрешният министър. 

"Хората ги е страх да подават сигнали, те са ставали обект на най-различни преследвания. Тези факти отблъскват хората и намаляват възможността хората да излязат и да говорят за това, което им се случва", смята той. 

Демерджиев даде и яснота относно издирването на Петър Петров, известен още като Пепи Еврото.

"Издирваме го защото ни е възложено от прокуратурата. В момента МВР не е активна страна, от няколко седмици наблюдаваме активност от страна на прокуратурата, която набъбна през последните седмици.

Странно защо претенциите се насочват към МВР. Ние не сме част от война в прокуратурата, нито между отделни представители на политически партии и представители на прокуратурата. Спазваме стриктно нашите правомощия", каза той. 

"По думите му в постановлението на Прокуратурата пише, че Пепи Еврото се издирва като лице, извършило определено престъпление. Не искам да изпадам в подробности, то касае принуда", добави той. 

"Търсили сме го по всички начини, по които може да се търси. Изнесоха се данни, че наш служител е саботирал търсенето, данните ще бъдат проверени.

Незабавно съм възложил проверка. Аз не мога да знам до къде стигат контактите на този господин, дали се простират извън съдебната система. 

Ако някой си позволява нещо подобно, това няма да бъде толерирано. Имаше производства. Възложил съм проверка за да се изчисти името на МВР", каза Демерджиев. 

Вътрешният министър разкри, че в емблематичния ресторант освен Пепи Еврото са били издирвани и други лица, посочени в постановлението на Прокуратурата. "Прокурора знае защо ги издирва. Някои са популярни имена, в престъпния свят", добави той. 

"Не сме намерили голяма част от тези лица. Някои дори сигурно не са пребивавали в България, когато са били обявени за издирване. 

Никога през живота си не съм влизал в този ресторант, никога през живота си не съм имал досег с хора като тези. Не съм разпитвал колегите какво представлява самия ресторант. Питах ги за действията им, те не са дали резултат, за съжалени", каза още Демерджиев. 

Вътрешният министър коментира и ареста на бизнесмена Християн Христов преди той да може да даде пресконференция. 

"По същата причина. Постановления дойдоха, в които с големи букви пише незабавно осигурете лицето за процесуални действия. Това лице е направило изявлението, което е трябвало. Много е интересна цялата хронология с това лице.

То се обажда на 112 и търси защита от полицията и начин да изнесе факти и обстоятелства. Ние му даваме тази възможност.

По-късно лицето отново се свърза с конкретните структури и казва, че няма да дойде сутринта, а следобед. След това дойдоха постановленията.

СДВР и ГДБОП изпълняват указанията на прокуратурата и в крайна сметка претенциите са насочени към нас.

Никой не пита прокуратурата на какво основание са издадени тези постановления. Не мога да ви кажа къде се намира лицето в момента. Завели сме го в районна прокуратура", разкри вътрешният министър. 

"Не вярвам, че това лице ще бъде някъде укрито. Не знам каки действия е предприела Прокуратурата. Не мисля, че това, което има да казва това лице, ще остане скрито.

Моля прокуратурата да не ни възлага задачи, които да рефлектират върху нас. Ние не сме и няма да позволя да станем част от войните, които се водят. Нека прокуратурата да обясни защо ни е възложила такива дейности, при това незабавно. 

Въобще нямаше да търсим това лице, защото то трябваше да дойде при нас доброволно. Не знам защо прокуратурата реши да се занимава с това лице.

Той твърди, че се страхува за живота си и ще дойде да разкрие данни и обстоятелства, Казах му, че ще му осигурим защита", обясни Демерджиев. 

Той изрази учудване, че лицето не е дошло нито през нощта, нито на сутринта. "Ако това лице бе в полицията и бе дало данни, аз щях да ви ги кажа. То обаче не пожела да дойде", добави той. 

"Проверяват се данни за лица, които може да са свързани с атентата срещу главния прокурор Иван Гешев", заяви Демерджиев.

"Има данни, които водят към лица, които могат да бъдат заподозрени за атентата срещу главния прокурор. Те са от най различен характер, тези данни.

От една стана имаше данни за криминално проявен, които се е намирал в този район. Тези данни са опровергани. Лицето наистина се е намирало в района, но не е участвало в подготовката на лица.

Има и други данни, които сочат към още няколко телефона на лица, които имат подозрително движение в този район. 

Този огромен обем от доказателства се анализират, от анализатор от Европол, поканили сме помощ от всички партньорски служби, които работим. Голяма част са откликнали. С тяхна помощ се опитваме да анализираме огромен по обем доказателствен материал, записи от камери, трафични данни, за да можем да идентифицираме лица, които имат отношение към този взрив", каза Демерджиев. 

"Работи се по идентифицирането на тези лица", добави той. 

"От моя гледна точка този взрив е направен от професионалисти, но той е имал цел сплашване, не е могъл да убие главния прокурор. Нито някой намиращ се в купето на бронирания автомобил.

Той цели да ги предупреди или сплаши, или нещо друго. Работи се по всички версии", изрази мнение вътрешният министър. 

Демерджиев коментира и убийството на Красимир Каменов-Къро и кой може да стои зад него. 

"Когато едни събития настъпят в едно и също време, ние сме длъжни да изследваме взаимовръзките между тях. Стигнали сме до някъде, но не сме стигнали достатъчно далеч.

Демерджиев обяви коя версия за убийството на Къро надделява на този етап

През годините империите на Къро са имали достъп до огромен финансов ресурс. Осигурен не без съдействието на държавата, чрез възлагане на определени дейности. Всичко това генерира в тези хора огромен ресурс.

Когато встъпят служебните правителства този ресурс започва да намалява, това поражда конфликти. Така че ние сме длъжни, МВР и прокуратурата визирам, да изясним всички взаимовръзки и да вземем всички мерки да установим кой стои зад тези престъпления.

Следата не сочи извършителите да са българи, но по отношение на поръчителите не може да се отхвърли версията, че поръчителят е в България", каза той.  

Демерджиев разкри и подробности за злоупотребите с парите за украинските бежанци, за които се смята, че са извършени под погледа на вицепремиерката Калина Константинова. 

"Оказва се, че в едни и същи хотели са настанявани едни си същи хора В хотелите на един и същ човек са били настанявани едни и същи хора. Едновременно получава помощи за всяко едно от тези паралелни настанявания.

Втори случай, капацитетът на хотела е 100 души в него са настанени 200. Трето, настанени са деца, които все още не са родени. Друго, настанени са лица, които не се намират в България.

Аз изнасям факти, твърдя, че процесът не е управляван добре. Това са огромни по размер средства", обясни той.  

"Ако тези нередности бяха установени назад във времето щяхме да спестим много пари на държавата, нямаше да се стигне до смесването на потоците на бежанци и туристи", изрази увереност вътрешният министър. 

"3000 от декларираните на място бежанци се оказа, че ги няма", даде пример той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук