Александър Сиди е един от най-младите депутати в 44-ото Народно събрание. 35-годишният политик е член на парламентарната група на Обединени патриоти. Част от парламентарната комисия по Енергетика. Потърсихме го по повод революционната му идея за премахване на тромавите процедури по регистрация на автомобили в КАТ. Ето как г-н Сиди отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.
- Г-н Сиди, как ще реализирате идеята си за премахване на административната тежест при регистрацията на автомобили в КАТ?
- Регистрацията на автомобили в КАТ в момента е толкова тежка, че понякога продължава с дни.  Затова в някои случаи ти се налага да си вземеш отпуска, за да си регистрираш новата кола.


с мои приятели, най-вече от Великобритания, сме си говорили как там тази процедура е много по-облекчена. Там се изпраща едно писмо, в което полицията се уведомява, че си си купил автомобил и това е всичко. След това ти изпращат на адреса талона и останалите документи на вече регистрираната кола.

От началото на мандата на кабинета "Борисов 3" сме разговаряли с мои колеги в парламента и с представители на Обединени патриоти в изпълнителната власт и конкретно със зам.-вътрешния министър от нашата квота Стефан Балабанов, че административната тежест в КАТ трябва да се намали. Нашите коалиционни партньори споделят идеята, че сме поели по правилен път и част от мерките, които предлагаме за КАТ ще влязат за разглеждане в Народното събрание.

- Какви са конкретните мерки, които предвиждате за облекчаване на процедурата по регистрация на автомобили?
- Това, което трябва да се случи, след като даден човек си е купил автомобил, е да подаде документите по електронен път до КАТ. След това от там трябва да му върнат обработените документи на адреса.

Засега първата стъпка от мерките, които са набелязани от премиера Борисов, е да се намали административната тежест по региони на КАТ. Т.е., ако човек си купи автомобил в София от човек, който го е регистрирал в София, то тогава няма да има нужда да ходи до КАТ, а ще изпрати само едно уведомление, след което ще получи документите си на адреса.

Искаме да намалим административната тежест в КАТ, за да може да се увеличи контролът по пътищата, който е изключително важен.

Няма нужда да има толкова многобройна администрация в КАТ, която да приема и обработва документи, а през това време хората да чакат на опашки. По-добре е тези служители да бъдат преназначени, за да контролират движението и да следят за спазването на реда, защото България е държавата с най-много катастрофи.

- Смятате ли, че предложенията Ви ще бъдат приети в рамките на една година?
- Много се надявам! Видяхме и от думите на премиера Борисов, че ще се работи по посока на намаляване на бюрокрацията. 

Разбира се която и да е система ще се реформира изключително трудно. Наясно сме, че промяната, която предлагаме едва ли ще се случи за толкова кратко време, но това е пътят и ние сме длъжни да работим в тази посока, защото е добре да пренесем в България добрите практики от Европа.

Така ще бъде ограничена и корупцията. Видяхме наскоро как една група от малцинствата са превърнали в бизнес регистрацията на автомобили в Пловдив. Подобни порочни практики ще бъдат премахнати с новите мерки за регистрация на автомобили, които предлагаме.

Няма никаква нужда да преминаваш отново през каналите на КАТ, когато си купиш автомобил, който е преминал технически преглед. А както знаем, за техническите прегледи си има отделна служба - ДАИ.

Надявам се, че съвсем скоро ще въведем идеята си за регистрацията на автомобили в цялата страна.

Използвам случая да поздравя и полицаите, които всеки ден се грижат за обществото с техния професионален празник (5 юли) и да им пожелая много здраве и успехи.- Какво е мнението Ви за премахването на предупредителните табели пред камерите, които следят за скоростта?
- Признавам си, че като шофьор ми се е случвало да се радвам, че има такива табели. Но като народен представител знам своята отговорност и че това, което правим с тези камери е да покажем къде има такива, които следят за превишаване на скоростта. Това е грешно, защото контролът трябва да е повсеместен, неочакван и внезапен. 

В противен случай съм виждал много ситуации, при които човек намалява скоростта, когато види предупредителната табела, а след това продължава да кара бързо. Това ми се е случвало и на мен, когато всяка седмица пътувам по магистрала "Тракия" до избирателния си район.

Разбира се аз се старая да се движа съобразно ограниченията, но има и хора, които карат с много над разрешената скорост. Това показва, че превенцията с предупредителните табели не е достатъчна, защото ако беше достатъчна, нямаше да има толкова много катастрофи.

За катастрофите не са виновни само старите автомобили и лошите пътища, които вече не са толкова лоши. Проблемът е по-скоро в човешкия фактор. И по тази причина трябва да се ограничи шофирането с висока скорост в дълъг участък от пътя.

Когато проверките са внезапни и започнат да заваляват фишовете за превишена скорост, това ще накара много хора да се замислят.

- Какво бихте казали на полицаите, които избраха деня на професионалния си празник, за да протестират?
- Честно казано проблемите в сектор Сигурност не са от вчера. Разбира се няма как да кажем на който и да било български гражданин, че не заслужава по-високо възнаграждение.

Полицаите заслужават не само по-високи заплати, но и подобряване на условията, в които работят - средата, униформите и автомобилите. Но това е и въпрос на възможности от страна на държавата. Защото колкото и да ни се иска да дадем голяма сума за увеличение на заплатите на полицаите, тя не е предвидена в бюджета за тази година.

Това, което ние ще направим като част от управляващото мнозинство е да се опитаме да намерим възможност да бъдат повишени заплатите на полицаите и то по-скоро за тези, които работят на терен. Самите полицаи се оплакаха, че има голямо неравенство в заплатите между тези, които работят в офисите и тези, които всеки ден са на улицата. Това не е справедливо, защото полицаите, които работят на улицата са изложени на много повече рискове!

За да се справим с престъпността трябва да повишим доходите на полицаите. Това се отнася и за военните. Хората от сектор Сигурност трябва да са сигурни и достойно заплатени.

За съжаление възможностите на държавата не са големи. За да се повишават заплатите по принцип, трябва да се повишава икономиката. По тази причина е необходимо да се подобри икономическия климат в държавата.

Всички заслужават да получават по-високи заплати. Не само полицаите, но също така учителите и лекарите.

- Част от политическите лидери са на мнение, че коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти ще се пропука. Как ще им отговорите?
- Нормално е хора, които не са гласували за една от двете политически сили да кажат подобно нещо. Тези хора ще са против такова коалиционно правителство и ще се надяват, че мандатът му ще свърши бързо.

На тях ще им отговоря само едно - България има нужда от стабилност. За трети пореден път на избори се доказва, че тази стабилност идва от политическа партия ГЕРБ, която е най-голямата политическа сила.

Всички онези, които смятат, че ГЕРБ не трябва да управлява, явно тотално са сбъркали. На предсрочните избори на 27 март хората много точно казаха конкретно какво точно очакват като управление. Те дадоха мандат на ГЕРБ, дадоха сила на нас да бъдем незаобиколимия фактор в политическия живот на страната.

Очевидно е, че хората харесаха нашата програма и ние се опитваме бавно и полека да работим по нея. 

Видяхте, че успяхме да убедим една консервативна дясна партия като ГЕРБ да отвори леко темата за повишаване на доходите.

Това, което направихме с повишаването на пенсиите е невероятен пробив, макар и не така както искахме и обещавахме по време на предизборната кампания. В крайна сметка това са реалностите. Обединени патриоти не спечелихме изборите, въпреки че постигнахме много висок резултат.

Не управляваме сами, за да можем да насочим целия финансов ресурс в конкретна посока за увеличаване на пенсиите на 300 лева, каквито са основните критики на нашите опоненти.

За съжаление на моменти опозицията се държи доста странно и неадекватно. 

- Нали това е работата на опозицията - да показва грешките на управлението!?
- Опозицията вкарва законопроекти, за които е наясно, че няма как да минат в Народното събрание. Явно целта им е да вкарват шлака и плява, за да обясняват след това как Обединените патриоти са лоши и това правителство трябва да си ходи веднага.

На тези критици ще кажа едно - правителството няма да си ходи веднага, защото то бе избрано законно от повече от половината български граждани. 

В крайна сметка ще е чудесно правителството да изкара целия си мандат, не за друго, а защото по този начин биха се случили онези неща, които са заложени в коалиционното споразумение, което ще направи животът на хората по-добър.

За пореден път на избори виждаме, че хората не са чак толкова разочаровани от ГЕРБ, т.е. това е нещо, което хората искат.

Демокрацията е тази идеология, която би трябвало да накара малцинството да се съобразява с идеите на мнозинството, а е очевидно, че мнозинството от българските граждани харесват коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ