Частни детективи стават бавачки. Баровци броят по 15 евро на час на ченгета, за да следят децата им за наркотици, алкохол и опасни компании. Това съобщи за "Стандарт" Димитър Куцаров, шеф на агенция "Бодигард файер-К". След зачестилите бягства и отвличания на тийнейджъри поръчките скочиха двойно, обясняват и колегите му. В по-заплетените случаи частните детективи правят отстъпки, когато пазят деца.
Ако семейството е затруднено финансово, дори не взимаме пари, уточнява Куцаров. Всяко четвърто семейство у нас има проблеми с наследника си. Едва 10 на сто от малчуганите общуват нормално с родителите си, твърди детективът. 15 евро на час е стандартната тарифа за проследяване на неверни съпрузи или издирване на кола. 

Всеки случай е различен, изисква специфичен подход. Най-тежки са тези, в които издирваме и връщаме от чужбина отвлечени или избягали деца от чужбина. Не мога да забравя случая преди години, когато върнахме от Гърция две момичета, на 16 и 17 г. Бяха от Перник, а ги засякохме в малко селище край Солун
Денем - заключени в мазе, а нощем - в местен бардак. Едното момиче беше с двойно гражданство и се наложи да търсим съдействието и на чужд посланик в България. Докато организирахме "извличането" им в страната, трябваше да да осигурим и документите им - те нямаха дори лични карти. Сблъскахме се и с прословутата гръцка бюрокрация. В крайна сметка преведохме момичетата пеша през границата, като на Кулата ги чакаха наши екипи, разказва Куцаров. Той споделя, че при изчезването на деца решителни са първите часове. Още същия ден те могат да бъдат изведени или да напуснат страната, а с това шансовете за откриването им да се сринат. Да вземем полицията - за да започне тя издирване, родителите трябва да напишат обяснение, после да изчакат още 12 или 24 часа, през които детето им може да се появи. След това трябва да имат и късмета да попаднат на разследвач, който приема присърце бедата на детето им. И да стискат палци да не изтече информация - има случаи, в които похитителите са подробно запознати с ходовете на полицията. Ние действаме мигновено, при пълна конфиденциалност. Първата ни работа е да получим максимална информация от близките и познатите, градим хипотези, възлагаме ги на екипи, търсим съдействие на нашите колеги от "Евросекюрити". Важно за нас е доверието на близките. Откровени ли са, обикновено свършваме работата си за часове. Твърде често разковничето са проблемите в семейството, казва още детективът. Той добавя, че в работата си понякога си сътрудничат с полицията, а в други случаи се пазят от тях.
Клиентите им са както заможни, така и с по-малки възможности. Много от тях питат колко ще им струва, преди още да са казали проблема си. В случаите с деца обаче парите не могат да бъдат цел. За нас е така. Хонорарът зависи от сложността на задачата. Но няма поет случай, в който да не сме се оказвали "на червено" и не сме избивали разходите си от охранителната дейност. Общото между всички наши клиенти е, че нямат нужното доверие в държавната машина, казва още Куцаров. 
Миналата година бяхме ангажирани с издирването на 14-годишно дете, което предния ден бе пристигнало на гости от друга държава. Стресната от "бързината" на полицейската процедура, майката - българка по народност, бе опитала да поеме нещата в свои ръце. Бе поискала от националните телевизии да излъчат снимка на изчезналото й дете. Срещу заплащане, разбира се. Оттам й отговорили, че това може да разпореди само полицията, родителите нямат право да решават. Две денонощия след инцидента жената ме откри след полунощ на фирмено парти на колега. Разтреперана, разказа всичко, което можеше да има връзка със случая уреди разговор с дядото и други хора. Девет часа по-късно доведохме детето в офиса. Намерихме го на 300 км от София, малко преди да поеме към граничен пункт. Бяха го приютили хора, които нямаха връзка със семейството. Ако снимката му бе излъчена по телевизиите по-рано, случаят нямаше да "виси на косъм". А и с полицията си разменихме шапките. Бяха се опитали да убедят родителите да се откажат от частното издирване, тъй като били по следите. Генерал от МВР на приятелски начала ми се обади да обменим информация. Казах му, че вече водим детето към София. Преди това от "издирването" му били казали, че е в столичен квартал. Сега ще се обадя на началника да се готви за наказание, каза ми генералът. Усетих накъде вървят нещата и наредих детето да бъде прехвърляно от кола на кола, докато пристигне в София. Лично мен ме спряха за проверка три пъти, бяха спирали и друга от нашите коли, но не успяха да спасят конфузията, споделя още детективът. Той казва още, че при тях не работят бивши полицаи.  Подбираме хората си по свои правила, важното е да отговарят на изискванията ни. Повечето са минали обучение в системата на "Евросекюрити". Проблемът не е в полицията. Като цяло структурата на правозащитните и правоохранителните органи е безнадеждно остаряла - реално тя е от 60-те години на миналия век. Тогава обаче освен МВР имаше и Детска педагогическа стая, пионерска организация, комсомол, партия, ако щете, и ДС. Различни институции контролираха и децата, и родителите.
Малчуганите бяха част от държавна политика - строяха се площадки, имаше детски спортни школи, летни и зимни лагери. Сега държавата абдикира. Какво да очакваме от полицаите? Още повече че на тях се възлагат и куп задачи, които не са присъщи за пагона, казва още Куцаров. /БЛИЦ