Българските деца между 11 и 15 години са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол, канабис, ранен секс и прекаляване със сладки неща. Това показват данни от изследване на СЗО, проведено с неправителствени организации у нас, което предстои да бъде публикувано.

Двама от трима не се хранят балансирано, а всеки ден 25% от юношите си угаждат със сладки неща. Всяко шесто дете пие подсладени безалкохолни, показват още данните.

„Тази статистика я е имало винаги. На тийнейджърите каквото им се даде като пари, те го харчат в лавката за неща, които въобще не са добре за здравето на човека”, коментира диетологът Огнян Симеонов в студиото на „Плюс-Минус” по Нова тв.

„Сладките неща, енергийните напитки и други подобни въобще не трябва да се продават в близост до училища”, категоричен е той.

„Хората стават зависими от сладките неща. Децата постепенно започват да трупат килограми, а когато това се случи, започват да се появяват и други неща в ранна детска възраст като високо кръвно например”, посочи още той.