Всеки един от нас е имала от онези дълги дни, в които е непосилно да се озовеш пред вечерята си по-рано от 22:00 часа. За други това си е ежедневие. Но колко е вредно поемането на храна в късните часове на деня? Трябва ли все пак да прескочим последното хранене за деня след 19:00 часа? Редовно попадаме на предупреждения относно кога и колко е редно да си похапваме.
Едно широко разпространено проучване, включено в Science of Us, казва, че ранната вечеря (още от 14:00) или въобще, пропускането на вечерята, като цяло, може да увеличи количеството на мазнините, които горим; Други са установили, че вечерянето след 19:00 увеличава риска от сърдечен удар; Още едно проучване казва, че яденето през нощта може да е полезно, ако е само от въглехидрати, защото това може да ви помогне да контролирате апетита си през следващия ден; Поредното проучване казва, че тези, които вечерят в 22:00 часа консумират с 248 повече калории на ден от тези, които ядат по-рано, пише Elle.

Списъкът е дълъг.

С толкова много противоречиви отзиви няма как да не се зачудим какво имат да казват диетолозите по темата и кое от всичко прочетено е просто мит.

И така, на коя стрелка на часовника се пада идеалното време за вечеря?

"Няма такова нещо като определено време, когато трябва да вечеряш."

Всичко зависи от вашия график и начин на живот. Според Фарах Фахад, регистриран диетолог и основател на The Farah Effect, някой, който се събужда в 5 часа, може да вечеря в 17:00, докато някой, който спи в 1 часа, Може да вечеря в 22 часа - не е погрешно или нездравословно.
"Бих казала, че три часа преди лягане е идеалното време да вечеряте", казва тя. "Това е достатъчно време за вашата храна да се смила и да не спите с пълен стомах”, допълва Фахад.

Междувременно, Алиса Ръмси, регистрирана диетолог и автор на Three Steps to a Healthier You, съветва да има 4-5 часа между храненията.

"Обърнете внимание на гладните си знаци", препоръчва тя.

Яжте само, когато наистина сте гладни.

Често ядем според външни влияния, т.е. определено време за вечеря или хранене по време на социализация, но Фахад казва, че е по-важно да се замислите дали наистина сте гладни или не. "Ако гладувате, тялото ви пита за калории. Ако тялото ви не иска калории - то ще ги съхранява като мазнина, защото няма нужда от тях", казва тя, "Вие започвате да причинявате много вреди на вашия метаболизъм", допълва диетологът.

Храненето до късно е по-малко притеснително от това колко и какво ядете.

Фахад е против тежките вечери, "Помислете за това: Храната е енергия. Защо поставяте толкова много енергия в тялото си, преди да заспите? Защо тялото се нуждае от тази енергия?". Тя допълва, "Когато лягате, тялото ви спира".
Ръмси казва, че мазнините или високомаслените ястия "се усвояват по-бавно и могат да причинят проблеми с рефлукса или киселини". Фахад добавя, че тежките ястия, довеждат до "кръвта ви да отиде в храносмилането ви, а не до останалата част от тялото ви и да се възстанови, докато спите".

Един издаващ знак за влиянието на тежката вечеря върху метаболизма ви е допълнителната умора и нискоенергийните сутрини.
Има някои храни, които би е мъдро да се избягват на трапезата.

Фахад казва, че приемът на въглехидрати - тежка храна като тестени изделия, хляб и пържени храни, трябва да бъдат ограничени заедно с десертите.

Ръмси се съгласява: "Препоръчвам да не разполагате с големи количества въглехидрати - в противен случай въглехидратите се превръщат в захар в кръвта ви и получавате повишение на инсулина", казва тя, "Тъй като просто лягате, не ви е нужна захар за енергия, така че е по-вероятно да я съхраняните като мазнина".

Ако трябва все пак да похапнете късно вечер, направете го на базата на протеини.

Понякога вечеряме, но поради някаква причина, все още се чувстваме гладни по-късно през нощта. Фахад уверява, че е добре да си направите лека закуска, стига да е малка. 

Белтъчините на базата на протеини като настъргано сирене, шепа бадеми, пълнозърнести бисквити с малко гуакамоле, кисело мляко и бадемово масло с ябълка могат да "стабилизират кръвната ви захар, когато спите".

Ръмси казва, че ако ядете преди лягане, в името на "доброто храносмилане", е добре да си оставите поне един час преди да заспите.
И все пак, не е нужно да се придържате към програма за хранене, а да се стремите към редовност.

Всички сме имали тези дни, в които закусвахме в 8 часа, но обядваме късно в 16:00 ... а след това социалната вечеря е чак в 21:00 часа  - избягвайки ги. 

"Ако продължите дълъг период от време с нестабилен график за хранене, това, което ще се случи е, че тялото ви ще започва да губи сигналите си за глад и ситост", предупреждава Фахад. 

Приоритизирането на закуска, обяд и вечеря ще обучи тялото ви да бъде гладно в подходящото време.