Вълна от нови протести се надига в България. За това алармира в ефира на NOVA NEWS Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа". 

"Минути преди да дойда получих призив от работещи в "Мини Марица-изток", че искат да изразят гражданско неподчинение. Защото огромният проблем е в недоверието, казах го и на премиера Денков. Работещите там са убедени, че политиците искат за пореден път да ги прецакат. Така както се случи преди години с приватизацията. Хората имат основание да мислят така.", каза той.

Интереси

"Още на първата среща казах, че трябва да се разпадне Комисията по енергийна политика, която твори само глупости и е напълнена със случайни хора, които защитават някакви дребни частни интереси.

Говоря за Комисията, която е помощен орган към Съвета по зелената сделка, има вътре една помощна комисия. В нея са наблъскани граждани, които са готови продадат държавата за парче хляб и две кебапчета", посочи Манолов. 

"Това, което ние предлагаме е разговорът да бъде разделен на две. По отделно да говорим за това предприятие и отделно за всички останали неща, по които ние постигнахме доста голяма степен на съгласие. Там става дума да не бързаме с либерализацията на цените за битовите потребители. 2026 година е прекалено рано", каза Манолов. 

Според него ако ситуацията с въглищната енергетика продължат да се случват по същия начин, ще има гражданско неподчинение.

"Не мога да обещая да няма протести по време на кампанията. По-лесно ми е да направя обратната прогноза - ще има гражданско неподчинение. Аз ви разказвам какво ми казват. Това са сериозни приказки от сериозни хора", добави той. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук